Bergsøy Historikken År for år

2016
2014
2012
2011
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999
1998
1997
1996
1995
1994
1993
1992
1991
1990
1989
1988
1987
1986
1985
1984
1983
1982
1981
1980
1979
1978
1977
1976
1975
1974
1973
1972
1971
1970
1969
1968
1967
1966
1963
1962
1961
1959

Sesongen 1969
#Bergsøy vann 4.divisjon - klare for 3.divisjon.
Bergsøy fortsatte den gode utviklinga fra dei siste åra og gjennomførte en god sesong i 1969. BErgsøy vann 12 av dei 14 seriekampane! Etter å ha vunne avdelingen i 4.divisjon vann Bergsøy også gruppen i kvalifisering til opprykk, og vart klare for 3.divisjon ilag med Bryn. Litt vanskeligheter var det, ettersom heimekampen mot Bryn måtte spelast på Vigra ettersom vi ikkje hadde grasbane. Men 2-2 var nok til opprykk. En kamp mot Bryn om Fylkesmesterskapet på nøytral bane på Vestnes blei imidlertid tapt 3-1. Slettes ikkje verst å feire klubbens 25 års jubileum med opprykk. Stranda og Vigra fekk ikkje spele 4.divisjon i 1970.

Klubb
Kampar
Seire
Uavgj.
Tap
Målfor.
Poeng
Bergsøy
14
9
2
3
32-18
20
Rollon
14
8
3
3
24-14
19
Valder
14
6
4
4
29-22
16
Sykkylven
14
7
2
5
20-24
16
Spjelkavik
14
7
1
6
20-9
15
Volda
14
4
3
7
13-21
11
Vigra
14
4
2
8
25-29
10
Stranda
14
1
3
10
8-33
5


Serieopprykk vil være fin jubileumsmarkering

Spenninga før laurdagens fotballkamper. da Bergsøy skal møte Valder på Valderøya, og Rollon skal møte Sykkylven på Aksla, er til å ta å føle på. Bergsøy har et par mål å gå på, elles har Rollon og Bergsøy like mange poeng. Dette er "finalekampane".

Etter det vi får opplyst er laget for så vidt klart, men det vantar vingspelarar. Både Eldar Eilertsen og Fred Frantzen går med skader og har begge dei to siste kampane spelt for halv maskin. Kva har ein så å sette inn for desse to vingane? Vel, det er UK si oppgåve, vi har høyrd nemt både Per Worren, Sveinung Frøystad og Jostein Myklebust som alle sikkert vil greie oppgava. UK-medlem Geir Finn Goksøyr seier til Vestlandsnytt at vingane er det svake punktet.

Angrepsspelet i kampen mot Stranda sist søndag var konsentrert i midten der Myklebust og Fagerlund arbeidde i stor stil mot et periodevis svært ope forsvar. Dette resulterte i mål. Men mot et forsvar som Valder sitt nyttar nok ikkje denne taktikken. Også formann i Bergsøy Idrettslag, Knut Reite, er rastlaus og litt nervøs om dagen. Bergsøy har 25 års jubileum, og seriemesterskap og opprykking vil smake godt.

-"Vi har tenkt på heiagjeng. Det vil ha ei viss psykologisk virkning at vi møter opp og heier laget vårt fram. Spelarane skal reise med buss. Vi tar ingen sjanser på sjøverk. Men blir været brukbart så vil vi ordne slik at en får en båt til å gå frå Fosnavåg. Og da må flest mulige møte opp."

-"Å rykke opp vil kanskje også sette fart i arbeidet med å få ferdig stadion. Syns det har gått seint, og det er lite forandringar å sjå. Men skulle vi være så heldige å rykke opp så kan eg ikkje forstå anna enn at fotballkrinsen vil gi oss dispenassjon til å la oss spele i Huldalen et år. Grasbana skal jo bli klar til 1971. Personlig meinar eg at Huldalen burde bli bygd om til ei grasbane." Seir Knut Reite (Formann i Bergsøy Idrettslag).

Idet det blir spurt om tips foran kampen mot Valder så er Knut Reite passiv:

-"Nei, eg vil helst ikkje tippe. Valder er ein hard motstander. Vi har vunne alle kampane i Fosnavåg iår, unnteke uavgjort mot Valder. No får vi laget på heimebane, og Valder er slett ikkje uten sjansar, men eg trur at laget vårt med innsats kan vinne kampen. Men så spørs det også korleis det går på Aksla. Vi får ordne med walkie talkie, ein på valderøya og ein på Aksla slik at vi til ein kvar tid kan halde oss underretta om resultata. [...] Om vi skulle rykke opp i 3.divisjon må vi samle saman dei aktive og drøfte situasjonen. Vi bør da satse virkelig på å skaffe skikkelig trenar og gå inn for oppgåva. Så må vi skyte ein prosjektil i ei eller anna retning slik at det blir fart i bygginga av Stadion".

Bergsøy klare for kvalifiseringskampar til 3.divisjon

Valder - Bergsøy 3-4 (3-1)
: Asbjørn Myklebust 2, Sveinung Frøstad, Oskar Waage.
: Bjørn Riise, ÅFK.

Det ble virkelig en publikumskamp med spenning fra første til siste sekund på Valdervoll lørdag da Valder og Bergsøy spelte den siste kampen i årets 4.divisjon. Kampen burde i grunnen blitt avlyst på grunn av banens dårlige stand, men det arrangørende laget lyktes ikkje med å få kampen avlyst. Bana var svært dårlig etter alt regnet, og den sterke vinden gjorde ikkje forholda bedre. Begge laga hadde med seier mulighet til å sikre seg puljemesterskapet. Etter første omgang såg det lyst ut for VAlder med 3-1 ledelse. Men i den andre omgangen viste Bergsøy ein kollosal innsats og greidde å snu kampen i sin favør slik at sluttresultatet lei 4-3 til Bergsøy. Dermed blei Bergsøy avdelingsmester og er klare for kvalifiseringskampar for opprykk til 3.divisjon.

I første omgang blei det spelt fin fotball av begge lag. Valder hadde da klart det meste av spelet med et overtak på midtbanen. Det var Bergsøy som gikk opp til 1-0 allereie i det første speleminuttet. Sveinung Frostad skat ballen via endel Valderbein før den gikk imål. Men i det 8.minuttet var det klart for 1-1. Per Gidske scora før Per Valderhaug la på til 2-1 etter 29 minutt mens Roald Årseth scora 3-1 målet i det 32.speleminuttet. 2-1 målet som var et frispark burde kanskje Myrhol ha tatt. Det fantest flere sjanser, blant annet lobbet Fagerlund til side for mål da målet var åpent, og Paulsens skudd small i tverleggeren.

Også i den andre omgangen var tempoet på topp med stort sett vekslende spill. Begge laga kjempa energisk om hver eneste ball, og spillet var av god kvalitet. Bergsøy hadde mer driv over sitt spel, og løperne var skuddvillige. Asbjørn Myklebust reduserte til 3-2 32 minutter ut i omgangen (hedding etter corner) før samme mann utlignet til 3-3 få minutt etter. Seiersmålet til Bergsøy kom ett minutt før full tid ved Oskar Waage. Bergsøy hadde et jevnt godt lag med Kjartan Fagerlund og G. Kjelstad som de to beste. Sigmund Paulsen spelte en god første omgang men datt litt av i den andre.


(Bildet; Med ryggen mot Valdervollgranitten Lrdag. Først etterpå fikk de vite at uavgjort hadde holdt. Det er tydelig at de er besluttsomme før dysten, de 15. Samme tæl må til mot Sunndal og angrepssterke Bryn om det skal bli opprykk. Myrhol, Kvalsund, Kjelstadli, Igesund, Paulsen ,Våge, Moen , Frøystad, Myklebust, Vorren, Frantzen , Nørvåg, og John Johansen.)


Bergsøy seriemester etter 4-3 seier

-"Dette var jammen den artigste fotballdagen eg har hatt på lenge!"
(Veteranen Sigmund Paulsens kommentar i garderoben. Paulsen har nemlig hatt en slik dag før, nemlig i 1953 da han som aktiv kunne gå av banen med seriemesterskap.)


(Bildet; Bergsøylaget er nå klare for kvalifiseringskampane.)


Om kampen på Valderøya kan en bare si at kampen burde blitt avlyst slik bana var. Men det arrangerende lag lyktes ikkje i sine forsøk på å avlyse kampen. Bana var svært dårlig etter alt regnet, og den sterke vinden gjorde ikkje forholda bedre.

Dagens Blomst. Dagens blomst går til laget som feirar sitt 25 års jubileum på en slik måte. Vi vet at det er et oppkomme av talent der ute, Bergsøy er blant våre "kunder" i guttecupen, så dersom de rykker opp, kan de være kommet for å bli i fotballens ventesal..

Banespørsmålet kan bli et problem. NFF avgjør kvalifiseringsspørsmålet, inklusive banevalget. Grusbanen der ute skal angivelig være 97x62. Stemmer dette kan det være sjanse for heimebanekvalifisering - og i hvert fall dispensasjon for 3.divisjonskamper intill grasbanen er klar. At lagets storartede innsats iår vil gi klubben grasbane temmelig raskt virker innlysende. Imidlertid kan kvalifiseirnga bli lei nok. Sunndal har ikkje tapt ein einaste heimekamp, i ein divisjon der til dømes KFK deltar. Og Bryn er heller ikkje til å spøke med. Misslyktes både Molde og Langevåg såvel som Bergsøy på sin klatretur, må også Volda vandre ned og gi plas for Mauseidvåg, Hareid, VRF og Bergsøy. Det går mot flere spennende uker..

Bergsøy trener mot kvalifiseringa

Langevåg - Bergsøy 2-1
: Oskar Waage

Bergsøy møtte langevåg i treningskamp i Langevåg søndag, og tapte 2-1. BIL har all grunn til å være fornøgd med resultatet. Langevåg er ett av topplaga i 3.divisjon, og Bergsøy møtte med 3 reservar, og grasbana var svært glatt. Forbundstrener Harald Lunde var til stades og gav god attest til Bergsøy.

Det var langevåg som fikk det første målet på straffespark. Og etter en halv times spel i den andre omgangen var Oskar Waage frammpå og headda inn et cornerinnlegg. Spelet i den andre omgangen veksla med småtilbod for begge laga, men langevågs Magne Fylling var den som spelte seg fri og plasserte ballen i hjørnet utagbart for Bergsøys keeper. Bergsøys reservekeeper fekk for en gongs skuld prøve seg. Johs Nørvåg sto de siste 25 minutta og gjorde ingen feil. Det gjorde forresten heller ikkje Karsten Myrhol som sto tidligre i kampen. Elles var verken Asbjørn Myklebust, Gunnar Kjellstadli eller Eldar Eilertsen med denne gangen.

Banesituasjonen er vanskelig

Kvalifiseringskampen mot Bryn går trulig på Aksla. Fotballforbundet har bestemt at BIL ikje får spille på eiga bane. Minstekravet for ei bane er 107x65 mens Huldalen er 102x63. Det ville imidlertid ikkje budd på problem å utvida bana til kvalifiseringskampen seier oppmanen i Bergsøy Egil Leikanger. NFF vil likevel ikkje gå med på at kampen spelast på grus. Avgjørelsen begrunnes med at både Bryn og Sunndal har flotte gressbaner. I 4.divisjon spilles det flere gruskamper i alle kretser, men dette gjelder altså et distriktsmesterskap i forbundets regi. Men likevel skulle en tro at Bryn ikkje vil lide meir av å spille på grus enn vi gjør ved å spille på Sunndals grasbane, seier Leikanger.

-"Vi har vært i kontakt med flere lag som kunne tenkes å leie oss bane for denne kampen, men uten positivt resultat. Vi har nå vært i kontakt med banemeister Haagensen, og alt tyder på at kampen mot Bryn vil bli spelt på Aksla. Men vi har appellert på NFF's avgjørelse om vår bane, så ennå har vi et lite håp om å få spille heime".

-"Grasbana til Bergsøy blir ikkje ferdig tidligare sjølv om det no er press frå NFF. Her følges den oppsatte timeplanen til punkt og prikke. Bana skal såes til sommaren, og vil kunne bli tatt i bruk våren 1971. Å framskynde anleggsarbeidet utover dette vil kanskje føre til at vi får ei dårligare bane, og det er vi ikkje tjent ved".

-"Vi har så absolutt tatt mål av oss å vinne Fylkesmesterskapet uansett, selv om vi neste sesong vil måtte ut med 15000-20000 kroner i reiseutgifter. Må vi spille hele neste sesong på bortebane, og ikke får dispensasjon til å spille seriekamper i Huldalen, er jeg redd opprykk faktisk vil bety alvorlig tilbakeslag for fotballen her ute", Sier Egil Leikanger.

Appelen avvistOg det skortar så visst ikkje på at apellen var godt underbygd. Vi vil ikkje på dette tidspunktet imøtegå NFF's uforståelige standpunkt. Vi vil berre nemne den tilstanden grasbanene på vestlandet er idag. Uhorvelige mengder med nedbør dei siste dagane har gjort mange baner ubrukelige. Huldalen er i bedre stand enn dei fleste baner. Når det er lov å spele 4.divisjon på grus så er det svært kunstig å setje ei grense ved denne regelen før seriemesteren er kåra. Men Bergsøyspelarane har synt at dei kan ri av en storm før, jamvel på vått gras, og vi trur at spelarane har vorte så arge over denne diskrimineringa at laget vil gjere en ny innsats som skaffar Bergsøy 3.divisjonskontrakt neste år.

Værnes Flystasjon til topps i Forsvarscupen


(Bildet: Situasjon foran målet til laget fra Setermoen. Magne Holen til venstre skyter, men mål ble det ikke denne gang. De to andre Værnes spillerne er Asbjørn Myklebust (nr2 fra høgre) og Bjørn Stene. Desse var det som besørget for Værnes sine tre mål)


Asbjørn Myklebust hevdet seg i forsvarscupen. Kampen gikk på Øverlands Minde i Stjørdal, og det var en god del tillskuere til tross for at det var forholdsvis få rekrutter på Værnes denne dagen. Matchvinner i kampen ble som i den sør-norske semifinalen Asbjørn Myklebust. I andre omgangs 31.minutt satte han sikkert ballen i nettet, 3-2 ble det dermed tilslutt. Magne Holen, tidligere Rollon-gutt, scoret Værnes sitt første mål. Det triste var at han senere ble så skadd at han måtte bæres av banen. Desse to profilene var heller ikkje dei einaste sunnmøringane som var tilstades. Hødds Martin Roald spilte midtstopper, og var kanskje en av dei beste på laget.

Stor interesse for søndagens kvalifiseringskamp på Sande


(Bildet; Det er fotballfeber på Sunndalsøra. Hjemmelaget er for første gang i klubbens historie klar for å spille kvalifisering om opprykk til 3.divisjon, og motstanderen heter Bergsøy.)

Publikum på hjemmebane forlanger naturlig nok seier, men favorittstempelet har ikke Sunndal. I kvalifiseringskampene de siste seks åra har Sunnmørslagene nesten alltid vist seg som det sterkeste. I perioden 1963-1968 har Sunnmørslaga vunne kvar gang, untatt i 1964. Rollon tapte den gang for CFK og Nord Gossen. Om Bergsøy er av samme kaliber som Herd, Langevåg, VRF, Spjelkavik, Skarbøvik og Ørsta er vanskelig å forutsi. Men mye tyder på at de har lært mye av naboklubben Hødd fra Ulsteinvik.

Et pussig sammentreff var det at Sunndal hadde en Bergsøyspiller på laget ifjor, nemlig Eldar Eilertsen som spilte for laget medan han studerte på gymnaset i Tingvoll. Sunndal mener forøvrig at de har en god sjanse til å vinne kampen mot Bergsøy, men oppmannen for laget, Ivar Skottvoll, er spent på om laget får med seg to av de viktigste spillerne fra skade. Uansett har Sunndal bra med spillere å ta av, og laget ble iår klar mester med 4 poeng foran KFK. Når det gjeld Bergsøy så er tipset å sikte høgt og skyte lavt. Bergsøy er ikkje ukjent med grasbaner, og teknikken er jamnt over god. At de vil kjempe er klart nok. Og vi får håpe at løperne, midt i iveren, husker å skyte lavt når sjansen er der. Et lavt skudd kan stige mer enn beregnet, uten å være bortkastet ved å gå for høyt.

En heldig 1-0 siger for Bergsøy

Sunndal - Bergsøy 0-1 (0-0)
; Kjartan Fagerlund.
; Olav Kvendset, Goma.
; J Myrhol


(Bildet; Bergsøy er klare til kampen)

Alt lå tilrette for en fotballdag av historisk betydning for Bergsøy Idrettslag igår. Rammen rundt kampen var den aller beste. Etter rundt 14 dager med striregn og sterke kulingbyger opprant kampdagen med strålende sol over Sunndals høye fjell hvor toppen no har tatt vinterkåpen på. Det var publikumsrekord på sande stadion med vel 1000 tillskuere. Men den helt store suksessen ble det ikke for de lokale patrioter. Gjestene Bergsøy vann tilslutt med 1-0, og uten å nøle kan vi trygt slå fast at dette var en meget heldig og ufortent seier idet laget faktisk hadde kun et farlig angrep. Men la det være sagt med det samme, det var ingen velspillt kamp. Den eneste scoringen kom 10 minutt ut i den andre omgangen. Kjartan Fagerlund fikk stå alene med keeper Volden, og Bergsøy stakk dermed av med en viktig seier.


(Bildet; De to lags kapteiner Odd Tangen og Kjartan Fagerlund hilser på kvarandre med dommer Olav Kvandseth i midten)

SIL tok offansiven fra start av og spillte seg til flere gode sjanser. 1-0 lå i lufta alt etter 5 minutt, men Apneseth skøt over fra 7 meter. Etterkvart kom Bergsøy mer inn i kampen, men mot slutten av omgangen ble SIL-overtaket mer markant igjen. Vi noterte et par farlige skudd fra Torske. Elles så ble Bergsøykeeper Myrhol skadet, erstatteren Johannes Nørvåg gjorde sin eneste feil like før pause, men heller ikke da maktet hjemmelaget å score.


(Bildet; Publikum i ekstase etter 1-0 scoringen)

I pausen bad Prytz laget om å komme seg mer på offansiven, og ba særskillt Ronald Moen og Kjartan Fagerlund om å trekke lengre fram. Andre omgang opnet med SIF-overtak, og etter 7 minutt hadde laget en kjempesjanse etter en forsvarstabbe hos Bergsøy. Men en Bergsøyspiller fikk beinet ballen ut i siste sekund. Etter 10 minutt kom så avgjørelsen. SIF-forsvaret bommet grovt for en gangs skyld, og Bergsøykaptein Kjartan Fagerlund lot seg ikkje be to ganger. Han rundet for sikkerhets skyld også keeper Volden før han satte ballen i ope mål. Stor begeistring i den lille Bergsøykolonien på tribunen.


(Bildet; Bilde ifrå kampen. Bildet ble vist i Tidenes Krav 8/10 1969)

Resten av kampen kjempet SIL for utligning, men en god og heldig keeper avverget alle forsøk. En gang passerte ballen han, men stoppet i en vannpytt like foran målstreken. Mot slutten av kampen røynet det hardt på kreftene, og flere spillere hadde plager med kramper i leggene. Spillet ble dermed markant dårligere. Banens og lagets desidert beste spiller var Kjartan Fagerlund. SIL's lag var jamnere og med forsvaret som sin beste del.


(Bilda; Nok et bilde ifrå Tidenes Krav)

Di mer vi tenker på det di sterkare fastsetter inntrykka seg som kan samanfattast i to ord; Innsats og Flaks. Mange hadde tatt turen oppover. Midt i omgangen skjedde det at en sunndaling sklei i stor fart mot keeper Myrhol, og det blei en kraftig kollisjon. Myrhol svimte av. Sunndalspelaren kunne ha score, for dommeren blåste ikkje. Men han konsentrerte seg heller om Myrhol som låg nede, et flott trekk av spelaren. Og når kampen endte slik han gjorde så er det ikkje minst Johs Nørvåg som er å takke for det, han spelte keeperspill i stor stil. Knut Igesund blir også rekna for å være den suverent beste på banen av ei anna kilde. Andreas Kvalsund leverte sin beste kamp til dags dato. Eldar Eilertsen spelte godt da han var med, og Kjellstadli som kom inn gjorde ikkje skam på sitt rykte som midtstopper.


(Bildet; En del av Bergsøys seirande lag i godt humør.)


Bergsøy med en fot i 3.divisjon

Sunndal hadde et jamnare besatt lag, og hadde både mest spel og sjansar. Bergsøy på si side var mest effektive, og utnytta fint ei tabbe i Sunndalforsvaret då den kom. Det var et fint spillevær, men ei søkkvåt og tung bane å spele på. Sunndal sjokkopnet, men kaptein Fagerlund fekk etterkvart meir orden og ro på troppane. Midt i omgangen ble Bergsøys keeper Myrhol skadet, og ble erstattet med Johs Nørvåg. Han gjorde sin eneste tabbe like før pause, men ble ikke straffet. Det andre byttet Bergsøy gjorde i kampen var da Eilertsen gjekk ut, mens Gunnar Kjelstadli kom inn.


(Bildet; Det var bra oppmøte med heimesupporterar, men Sunndal makta ikkje å score denne dagen. )


7/10 Vestlandsnytt: Det er første gangen iår at vi har rusta oss ut med blokk og blyant og fulgt BIL's førstelag til bortekamp. En tur vi slett ikkje angrar på, ein tur som sette kveik i den noko nedstøva pirringa frå "gamle dagar" da BIL spelte seg fram til å bli seriemeister. Vi reiste laurdag, og hadde høve til å følge laget både på bana og utanfor bana. Ein flott ungdomsflokk som er verdige representantar for sitt lag og si heimkommune. Godt humør i bussen, allsang med brumlande basstøtte av rutebileigar Olav Djupvik, småerting og vitsing på pensjonatet. Oppladding og avslappning, førebuing reint praktisk og mentalt. Bjørn Prytz var med som lagets trenar. Det var han som leidde allsongen, det var han som gav råd. Det var han som varsla om at sengetida var sett til klokka 2330 på laurdagskvelden, eit påbod som blei følgt til punkt og prikke.


(Bildet; Kjartan Fagerlund scorer kampens einaste mål i Sunndal. Et rekordstort publikum sukket tungt, men i Bergsøygjengen skal vi hilse å si at humøret kom på topp etter den kanskje viktigaste scoringa i lagets historie. )


På bildet over ser du det. Kjartan Fagerlund storma fram mot ein utrusande keeper, lobba ballen kaldt og konsist over keeper, sprang rundt og satte ballen i mål. Litt seinare hadde Asbjørn Myklebust sin sjanse ved et skudd frå 16-meter, men keeperen redda. Og tru det eller ikkje, dette var det einaste Bergsøy skapte denne kampen. Resten av kampen var rein forsvarskamp frå Bergsøy si side, og med både dyktighet og flaks så rodde laget iland sin 1-0 siger.

Moderne kunst og Bergsøy besøk

Bergsøy mister fordelen med å kjempe på egen bane, med sitt eget publikum i ryggen. Skjønt går det i orden med planen om å spille på Hareid, slik Høddvoll publikumet får med seg kampen etterpå, skulle det kunne bli tilstrekkelig sus til at Bergsøykarane kunne få den psykologiske støtta ved hjelp av god gammal heiing. Robert Iversen skal dømme, kretsen oppnevner linjemenn. Klarer Bergsøy uavgjort er laget i 3.divisjon. Vi tror det blir svært vanskelig.


(Bildet; Andreas Kvalsund, Johannes Nørvåg og Kjartan Fagerlund etter seieren mot Sunndal. Desse tre var de som var best på et Bergsøylag der ingen skuffet. I bakgrunen er det Sunndal-ungdom med en plakat som minner om moderne kunst. )


Andre glimt fra Sunndalsturen

I en av albumane som lenge låg i klubbhuset i Huldalen så fann vi mange bilder frå Sunndalsturen, desse bilda kan du no få med deg her. Informasjon om kvart enkelt bilde finner du lengre nede på sida. For å få bilda opp i større format så trykk du på kvart enket bilde.


Sunndalsturen 1


Sunndalsturen 2


Sunndalsturen 3


Sunndalsturen 4


Sunndalsturen 5


Sunndalsturen 6


Sunndalsturen 7


Sunndalsturen 8


Sunndalsturen 9


Sunndalsturen 10


Sunndalsturen 11


Sunndalsturen 12


Sunndalsturen 13


Bildeinformasjon:

1) UK-medlem Geir Finn Goksøyr søv trygt før kampen.
2) Frantsen med familie.
3) Spent stemning foran kampen.
4-7) Bilder fra kampen.
8) Klar til 2.omgang.
9) Eldar Eilertsen blir skada.
10-11) Seieren er vår.
12) De siste minuttene var lange.
13) Glade gutter etter kampen.

Bergsøy Idrettslag og den tomme kassa

Vi har ved et par høve tidligare antyda den økonomiske krisa Bergsøy Idrettslag er oppe i. Kassa er tom, og det står føre mange utgifter. Laget får kanskje ikkje eingong spele heimekampar på heimbane i neste sesong og kan gå glipp av inntektene heimekampane skulle skaffe. Vi veit at det for alvor er drøfta også å seie nei takk til opprykk av økonomiske årsaker. Det må aldri hende. Kronerulling er starta, offisiellt ei 10-kroners rulling, men en kan godt gi mer.

Bryn har god tro

Klarer Bergsøy å overliste Bryn sin gode keeper Terje Skotheimsvik (bildet)? Bryn oppmannen Brynjulf Hustad skjelver ikke i det minste i stemmen foran lagets viktigste kamp til dato, kvalifiseringskampen mot Bergsøy på Vigra-graset i morgen.

-"Vi har vårt mesterlag intakt, alle skader er leget. Jeg tror å kunne si at vi skal bite godt fra oss. Laget er jevnt godt besatt. Jeg kan ikke si at jeg er overrasket over at Bergsøy slo Sunndal borte, vi anser hele kvalifiseringsgruppen som temmelig jevn. Om vi taper mot Bergsøy så har vi likevel sjansen om vi slår Sunndal på heimebane neste helg".

Bryn-namnet har gått igjen i Romdals 4.divisjon i noen sesonger nå, og laget har yppet seg de siste åra. Men aldri så sterkt som iår, da det ble et klart mesterskap foran Åndalsnes og Eidsvåg. Klubben hører heime i grensestrøket mellom Fræna og Eide kommuner, og har et omland på 700-800 mennesker. Banen ligger på Sandblåst, 7 kilometer frå Farstad sentrum og 3 kilometer frå Hunstad. Bergsøy vil nok få en del problemer mot Bryn sin unge keeper Terje Skotheimsvik, om han spiller tilnærmelsesvis opp til det han presterte i JR-kretskampen på Aksla i sommer. Her hadde 17-åringen en rekke praktredninger. Vårt tips (Sunnmørsposten 4/10-69) er at kampen ender uavgjort, og i så fall er Bergsøy i 3.divisjon.

Kampen mot Bryn skal gå på Langevåg Stadion kl 1500. Det var først kontakt med Hareid om lån av stadion anlegget der, men etter synfaring fann en det ikkje føremålstenleg å nytte denne bana. Om det er nokon som framleis er i tvil, så gjeld denne kampen om ein viktig ting: Om Bergsøy skal spele 3.divisjon neste år. Bergsøy klarer seg med uavgjort mot Bryn iogmed sigeren over Sunndal sist helg. Bergsøy kan også gå til 3.divisjon med tap, avhengig av resultatet mellom Bryn og Sunndal neste helg. Dette er ikkje noko spelarane tenker på foran kampen, og vi kan sitere Sigmund Paulsen:

-"Når Bryn protesterar mot å spele mot oss på grus, så får vi vise dei at vi også kan tukte dei på gras".

Ver merksam på at kampen på Langevåg stadion er Bergsøy sin heimekamp. Bergsøy er vertslag. Kampen mot Sunndal sist helg kosta Bergsøy 3000 kroner i samla utgifter, utgifter som en hadde regna med å ta igjen på publikumsrekord i Huldalen. Ingen av spelarane som var med mot Sunndal er skada eller har meldt forfall, så det blir nok ganske likt samme laget som stiller mot Bryn.

Sterk 2.omgang av Bergsøy gav 3.divisjon

Bergsøy - Bryn 2-2 (0-2)
; Oskar Waage, Asbjørn Myklebust
; Robert Iversen.

En viss situasjon i bussen som kjøyrde fotballspelarane til Vigra søndag var både tragisk og komisk. På veg fra fergekaia på Vigra mot stadion var alle i bussen usikre på vegen. Sjåfør Lia spurde spelarane, men ingen visste kvar bana var. Lia kunne Vigra-språket og spurde etpar mannfolk vi møtte på vegen. Det var da at Lulle, bakerst i bussen, kom med den tragikomiske replikken;

-"Ja men for svingande, er ikkje dette heimekamp, vi må da vel vite kvar heimebana vår er?

En flott kamp av Fagerlund, og klokken fem på halv fire var Bergsøy 3.divisjonslag. Begivenheten fant sted på Roald Stadion på Vigra. 600 tilskuere - derav en stor kontigent med Bergsøy-tilhengere, var lydhørt med gjennom hele den spennende kampen. Gleden var på topp i Bergsøyleiren etter at laget hadde kome tilbake fra 0-2. 2-2 gir et ganske godt bilde av kampen, men Bergsøy var nærmast sigeren i sin sterke 2.omgang. I 1.omgang fekk laget ingenting til, og hadde det fortsatt på samme måte etter pausen så ville det vært små muligheter til redusering.


(Bildet; Bryn foran kampen.)

Banen var forbausende god, og sola varmet godt da dommer Robert Iversen satte spillet igang. Bryn startet best, og tre ganger de første tolv minuttene så måtte Bergsøy sin unge keeper Johannes Nørvåg hente ned farlige luftballer i trengt posisjon. Johs fikk her vise at han var en kar med sikre klyper. Bryns 1-0 scoring etter 17 minutter kom som følge av et vist overtak. Det var lagets raske spiss Egil Heimen som scoret. Dommeren tok en sjanse på at det skulle bli mål, og blåste ikkje straffe på en hands. Bergsøy kom sterkere tilbake i midtsjiktet av omgangen, men spillet var det lite sammenheng over. Kjartan Fagerlund var eit hederlig unntak, og to ganger var han millimetre fra utligning. Først vann han en duell mot midtstopperen Egil Teistklubb, og sistnemnte holdt på å springe ballen i eige mål i forsøket på å rydde opp. Like etter skøt Fagerlund knallhardt nesten fra dølinja, og keeper Skotheimsvik måtte jobbe hardt for å hindre at ballen gikk imål.

Midt i en bra Bergsøyperiode slo Bryn kontra. Ein lag ball frå teistklubb opp til farlige Heimen som rundet to mann på Bergsøyforsvarets venstreside og skøt ballen hardt imål. Etter sidebytte startet også Bryn best, men så startet "heimelaget" for alvor å kjempe. Reduseringa 8 minutter ut i omgangen gav laget blod på tann, og dette fekk Brynforsvaret til å vakle mer enn en gang. Det første målet var det midtstopparen Oskar Våge som satte inn. Han møtte ei pasning, fra en motspiller, på direkten og scoret flott. Bryn lærte dermed hvor farlig det kan være å småspille i eiget felt. Vel et kvarter før slutt kom 2-2. Bergsøy sin vingløper Sveinung Frøystad ble loddrett felt like utenfor feltet. Fagerlund la ballen til rette, lobbet rolig og med millimeterpresisjon utenom muren, og Asbjørn Myklebust kunne ikke unngå å score. Bryn konsentrerte seg mot slutten om å holde på det ene poenget, og det lyktes også laget med.(Bildet; Bergsøy jubler etter at de er klare for 3.divisjon.)


SA 13/10 - 1969

Så lykktes det for Bergsøy. Det blir 3.divisjon for det friske nylaget til neste sesong. Kampen gikk på Roaldbana, som Vigra IL stilte beredvillig til disposisjon. Bana var i god stand og det var ideelle forhold.

Bryn kom best igang og rev til seg initiativet. Bergsøy var til tider hardt presset og måtte gi flere cornere. I det 17.minuttet gikk Bryn opp til 1-0 ved Egil Heimen. Samme mann øket til 2-0 etter 40 minutt på et nytt hurtig gjennmspill. Dette var hard kost for Bergsøylaget som ikke fikk samling på lagspillet sjølv om det fra enkeltes side ble vist fine detaljer.

Det ble bedre etter pause. Da ble Bryn drevet over på defansiven og Bergsøy reduserte i det 8.minutt ved Oskar Waage. Et frispark 27 minutt ut i omgangen skapte balanse, Asbjørn Myklebust sto for den scåringa. Spillesmessig ble det ingen stor kamp, men resultatet vart et godt bilde av kampen slik den utviklet seg. Bryn besto av store og sterke karer, og Bergsøy kom sterkt etter den noe svake opningen. Teknisk er det mye bra å se i laget, men samspillet er det mer å hente på. Spillerne mente at Sunndal var et sterkere lag enn Bryn etter kampen.


(Bildet; Bergsøy reduserer til 1-2 ved Oskar Waage. Keeper Skotheimsvik strekker seg forgjeves med Asbjørn Myklebust til venstre som tillskuer.)

Vestlandsnytt

En fin 25årspresang. Søndag 12.oktober 1969, 25 år og 8 dager etter at klubben blei skipa så fekk laget 3.divisjonskontrakt. Bergsøy hadde nokre sjanser i starten, men så blei laget pressa bakover. Keeper Johs Nørvåg måtte fleire ganger opp og gripe ballen, særlig flink var han å snappe innlegg. Men så kom den raskaste spissen vi har sett iår, Egil Heimen, som skoten frå ei kanon. Han gjekk forbi Kjellstadli og scoret. Kjartan Fagerlund var nære på å score en gang, og burde fått litt mer hjelp av lagkameratane. Sveinung Frøystad hadde fleire ypperlige forseringar på vingen og viste at han har både fart og teknikk. Det lykkast desverre ikkje å få mål på hans ypperlige innlegg.

Kjartan Fagerlund herja rundt på bana som den store organisator etter pause. Han tackla, la til rette, han var i forsvaret, han var spiss, og han var midtbanespelar. "Eg var litt gåen ei stund," sa Kjartan etterpå. Waage hadde funne tilbake litt av den gamle melodien på midtbana, og det var ikkje snakk om defansivt spel. Det einaste var at Sveinung Frøystad fekk litt for lite ballar på høgrevingen å jobbe med. Utligninga kom etter at Sveinung blei felt. Kjartan tok frisparket som en lobb til Asbjørn som smelte til. Egil Leikanger tende en ny sigar uten kommentar på sidelinja, og hans lag gikk på med nytt mot. Knut Igesund hadde god kontroll bakover.

Flere bilder fra kampen

Her finner du fleire gode bilder frå kampen mellom Bergsøy og Bryn. Trykk på bilda for å sjå dei i større størrelse.


Ferdig oppvarma


Klar til kamp


Bryns keeper redder


2-2 feiring


Utspill fra mål


Borchen følger kampen


UK er fornøgd


Diverse kommentarar rundt kampen

Oppmann Egil Leikanger etter første omgang;
-"Stillinga er fin". (Egil som vanligvis er ikkje røykar presterte å gjere unna 5 sigarar i første omgang ifølge Geir Finn Goksøyr)

Knut Reite under kampen etter 1-2 til Bergsøy;
-"Ikkje snakk med meg".

Oskar Waage etter kampen;
-"I Sunndalen hadde eg drakt med feil nummer på, idag likte eg meg bedre.

Bjørn Prytz;
-"Hallo er det sunnmørsposten? Korleis gikk det gå Vigra? (I Høddgarderoben 1 minutt etter kampen Hødd-Skeid)

Harald Arnesen likblek etter kampen;
-"Det er forbaska at det alltid treng å være så spennande

Knut Igesund i pausen;
-"Han 9aren er det raskaste eg har vore ute for. Det eine målet burde eg ha stoppa, men no skal eg ta han. (Og det gjorde han).

Omkamp mot Bryn om fylkesmesterskapet

Det er framleis ikkje kåra ein fylkesmeister i 4.divisjon. Bergsøy og Bryn spelte 2-2 mot kvarandre, mens begge lag slo Sunndal med 1-0. Det betyr at Bergsøy og Bryn må møtast igjen for at det skal bli kåra en fylkesmester. Bergsøy på si side hadde hatt store utgifter dei to første kampane, ettersom Bergsøy ikkje fekk tillatelse til å spele på heimebanen i Huldalen. Det var dermed et ønske om å endelig få seg en heimekamp, men omkampen mellom Bryn og Bergsøy skulle gå på Vestnes Kom. sund. Omkampar som dette skal gå på nøytral bane, og det var lite Bergsøy kunne gjere for å kome unna dette kravet.

Omkamp: Kampen om Fylkesmesterskapet

Bergsøy - Bryn 1-3.
; Sveinung Frøystad.
; Per Weiseth, Nordlandet.
; Johs Nørvåg


Kampbilde 1


Kampbilde 2


Kampbilde 3


Kampbilde 4


Kampbilde 5


Kampbilde 6


Kampbilde 7


Kampbilde 8


Kampbilde 9


Kampbilde 10


Kampbilde 11


Kampbilde 12


Kampbilde 13


Kampbilde 14


Kampbilde 1: Oddmund Moi i en luftduell mot Bergsøys keeper Moi var i denne kampen en farlig trussel for Bergsøy. Kampbilde 2: Bryns keeper fikk mang en ufrivillig dukkert under oppgjeret mot Bergsøy. Her har han avverget foran beina til Frøystad som lager reine sjøsprøyten i Skotheimsviks ansikt. Øvrige bilder: Johannes Nørvåg er skada på kampbilde 6. Sigmund må gå i vannet for å hente ballen på kampbilde 13, og Jostein Myklebust i kjent stil på kampbilde 11.

At Bergsøy kan spele fotball fikk vi nok et bevis på denne dagen, men det varte bare så sørgelig kort. Etter 25 minutts tid var det over. Ballen gikk fra mann til mann og det var sjelden at Bryn fikk låne ballen i denne perioden. Sveinung Frøystad scoret også et mål i denne perioden, og Bergsøy kunne godt ha scoret ennå flere. Sveinungs mål var et tilbakespill som stoppet i en søle, og han var påpasselig frammpå. bana var håpløs, men det ble en morsom og underholdende kamp. Men apropo søyler, det ble mange av de etterkvart. Og banen ble så oppsparket og så dårlig at Bil ikke lenger kunne spele sitt småspill.

Så fikk Bryn straffespark, nokså ufrivillig handset av Ronald Moen. Dermed var stillingen 1-1. Etter dette tok Bryn over totalt. Fem minutt før pause så var stillingen 2-1 til Bryn, raske Heimen tok et av sine raids og scåret. Hele andre omgang var også stort sett Bryns, og 3-1 kom etter et frispark fra 50 meters hold. Heimen dekket keeper som ikke fikk kontroll på ballen, og 3-1 var et fortent resultat tilslutt.

-"Eg veit ikkje kvifor vi taper denne kampen, men trur kanskje det var at vi gjekk på bana med den kjensla om at vinn vi så er det fint, taper vi så spelar det ikkje så stor rolle". Sa Kjartan fagerlund. Bryn ble dermed distriktsmester i 4.divisjon, og laga møtest igjen til neste års 3.divisjon.

Bjørn Prytz og Knut Teige over frå Hødd til Bergsøy

Det har for så vidt vore klart ei stund at Bjørn Prytz og Knut Teige til neste år vil spele på Bergsøy, men visse formelle ting har ikkje vore i orden før nå. Men nå er alt klart fortel formann Knut Reite. Alle som kjenner desse to spelarane vil vite at det er to kjærkomne forsterkningar på Bergsøys lag. Når det gjeld Bjørn Prytz så er det oppretta kontrakt med han som lagets trenar.

Kampreferat

Kampreferat info


Kampreferat som inneholder bilder


Godt kampreferat uten bilder

:: HISTORIKK.com ::