Bilde: Harald Thorseth

Bilde

Bilde

Bilde

Johs Nørvåg, Knut Igesund, Jack Pettersen og Fred Frantzen var spelarar som i 1965 tok cupmesterskap som guttespelarar. No skulle dei ut i ein viktig opprykkskamp 15 år seinare. Men sannelig var det spennende for lagets mange tillhengere før saken var klar.

OPPRYKK!

Avisa SA følgte spenninga foran kampen mot Sverre frå kloss hald, og fann raskt ut at det var sammholdet og kameratskapet som var den hemmelige oppskrifta til laget. Framme i Trondheim var det først ein god middag som var på programmet, mens det deretter blei kartoffelmusikk frå midtbanespelar og musikkstudent Svein Arne Møller. Spelarane fekk gjere som dei ville resten av kvelden, men trenarduo Asbjørn Myklebust og Bjørn Prytz var klare på at alle skulle være tilbake innen klokka 2300. Dei fleste tok turen for å sjå ein skrekkfilm for å kome i krigshumør, men Knut Igesund og Fred Frantzen satsa på meir fredelige metoder. Idet "krigerane" kom tilbake til hotellet hadde Fred sove lenge, mens Igesund slappa av med Heradstveits Eldprøva på TV. Så var det klart for sesongavsluttning, og Bergsøy måtte klare et minst like godt resultat borte mot Sverre som det Skarbøvik skulle klare heime mot Neset. Det starta dårlig. Spelarane var nervøse og spelte anspent og ukonsentrert. Men denne kampen var isolert sett ingen stor forestiling. Bergsøy hadde nerver i 1.omgang. Og det såg ut som at de hadde vanskelig med å omstille seg til ei bane på 110X68 meter. Dessuten var banen ujemn og spratt den vegen den sjølv ville. Men Knut Igesund og Co hadde heller ingen problem med å stoppe et tamt heimeangrep.

Det var ikkje fine ord som blei sagt i pausen for å vekke innsatsen til livs.

-"- Jeg må innrømme at kaldsveitten kom fram da Sverre gikk op i 2-1. Hadde ikke den scoringa blitt annulert så vet jeg ikke hvordan det hadde gått med oss. "

(Asbjørn Myklebust)

Det einaste positive med 0-0 til pause var at det også sto 0-0 i Skarbøvika. Etter 54 spelte minutter tok Skarbøvik ledelsen, og SIF hadde passert Bergsøy på tabellen. Skulle Bergsøy ta tilbake tabelledelsen? Angriperane Frode Wilhelmsen og Fred Frantzen hadde hittil i kampen vore uvanlig anonyme. Nei det spennende skjedde etter pause. 1-0 til Bergsøy kom på ei skikkelig perle. Med denne ledelsen i ryggen startet Bergsøy å spille bedre. Og etterhvert ble det flere sjanser. Svein Arne Møler drog angrepet opp på venstresida og slo inn til Frantzen. Han slo til Wilhelmsen som klemte til med venstrefoten.
(Bildet: Frode Wilhelmsen har tverrvendt inne i Sverre-feltet, og gir her Bergsøy 1-0)

Ting kunne tyde på at det store håpet Fred Frantzen ikkje hadde dagen. Fleire gongar gav han beskjed til laglederbenken om å bli bytta ut, men kvar gong fekk han beskjed om å spele "to minutt til". Etter 57 minutt var Bergsøy oppe i 1-0 etter scoring av Frode Wilhelmsen, men Sverre utligna til 1-1 et kvarter før slutt. Samtidig var SIF oppe i 3-0 ledelse. Skulle alt rakne? Minuttet etter Sverre si utligning fekk heimelaget også et mål annulert for offside.

Istedet gikk Fred Frantzen gjennom og ordnet ny ledelse bare ett minutt deretter igjen. Og da fallt nervene i ro. 2-1 målet kom i det 76.minuttet, bare 2 minutt etter Sverre si scoring. Han driblet seg i skuddposisjon og ballen snek seg inn i motsatt hjørne. 3-1 kom i det 87.minuttet. Frantzen sitt 22.seriemål for sesongen kom som et resultat av et ubesluttsomt heimeforsvar, men Frantzen var besluttsom nok til å ordne opp i situasjonen, og dermed 3-1 og opprykk til 2.divisjon

Bergsøy vart seriemester, målet vart nådd. Laget har kjempet for dette siden opprykket for 11 sesonger siden da de kom til 3.divisjon i 1969.

Sverre kunne gå mot nedrykk med tap, og hadde ingen planar om å gi seg lett. Heldigivs for Bergsøy skulle Fred Frantzen snart sette den viktige 2-1 scoringa. Kort tid etter Sverre fekk sitt mål nummer to annulert, og to og eit halvt minutt etter 1-1 scoringa, fekk Frantzen ein løpeball. Han driblet seg til skuddposisjon, og satte ballen kaldt mellom beina på keeper og inn i motsatt hjørne. Den trilla såpass svakt at en Sverre-back var nær i å nå den igjen. Gjett om jubelen var høg hos Bergsøybenken!

Så kom spikeren. Et frispark blei slått fram av Svein Arne Møller, og ballen gjekk mellom to Sverre-forsvararar som ikkje blei einige om kven som skulle ta ballen. Frantzen lot seg ikkje be to gongar, og fekk score frå kloss hald. Enorme gledesscener utspant seg i garderoben idet sigeren var sikra. Mange av spelarane berømma også dei "der heime", ektefeller som har måtte finne seg i at mannen har vore på trening og kamp både kveld og helg. En beveget fotballformann Kjell Sævik takka for innsatsen og var ikkje sein med å ta fram "sjampisen". -"En fantastisk følelse", var hans første kommentar etter at han fekk summet seg. Trenar Asbjørn Myklebust hadde vore med på å spelt laget opp frå både 5. og 4.divisjon, og har proff-fortid som spelar i Vest-Tyskland, men kommenterte at -"Dette er det største jeg har opplevd i fotball. Det er rett og slett ubeskrivelig".

(Bildet: Skipper Knut Igesund og lagkameratar med sjampagnen etter kampen)

Hyllest av det "nye" storlaget

-"- Sjølv om det var fantastisk morsomt å spele i 1.divisjon med Hødd alt som 17åring, så spørs det om ikkje dette likevel overgår absolutt alt jeg har vært med på tidligare i fotball "

(Jack Pettersen)

Omtrent 40 fotballfrelste var samla på Norol-stasjonen mens kampen pågjekk, og telefonsamtalane gjekk alle veiar i håp om å bli oppdatert på resultatet. Idet sluttresultatet blei bekrefta så var det store gledesscener i Herøy. "Pit" Pettersen og Harald Arnesen tok nokre raske tangotakter på golvet i glede.

-"- Om eg ikkje beit naglar så dreiv sveitten av meg som om eg sjølv skulle våre ute på bana. Først etter å ha stadfesta resultatet tre plassar forsto eg at vi hadde vunnet kampen og var i 2.divisjon.."

(Mathias Pettersen)

Bilkortesje, fyrverkeri, hyllingsang, gammaldans, taler og blomsterhelsingar. Hovedstyreformann Mathias Pettersen sto i spissen for festkomiteen som sørga for den hjertelige velkomsten til laget. Tor Igesund og Jens Kristian Hansen var også med for å få programmet iorden, og då Bergsøybussen kom til brukiosken ved Herøybrua blei dei møtt av mange bilar som danna front i kortesjen mot Fosnavåg. Gammaldansorkester var på plass med "ny Bergsøysang", melodi av "Bassar" Frantzen og ny tekst av Oddbjørn Blindheim. Kort tid før BIL-bussen kom fram blei teksta trykkt i trykkeriet til Astor Måløy, og supporterane hadde fått tid til å øve seg på songen to gongar. I lyse frå blitzlampar og fyrverkeri kom spelarane ut av bussen og fekk kvar sin bukett av festkomiteen. Ikkje alle auge var tørre, og jubelen kom gang på gang.

(Bildet: En jublande gjeng etter at opprykket blei klart.)

-"- Det er barre å ta av seg hatten og grattulere Bergsøy. Et lag som tek 19 av 22 poeng på hausten fortjener naturlig nok å rykke opp."

(Frank Sourza, SIF)

I kampen var Svein A Møller den som lyktes best på midtbanen, men Trond Paulsen jobbet også godt. Det samme gjorde jack Pettersen, men han var uheldig med de siste pasningene. Kjell Rønnestad var fjerde mann på midtbanen fra start av, men etter 40 minutter avløste Kjartan Paulsen han og tok oppgaven som oppasser på Sverres gode Helge Rosenlund. Frode Wilhelmsen kom sjeldent til sine gode raid i denne kampen, men hans bevegelighet skapte likevel problemer for Sverre-forsvaret. Fred Frantzen ble godt pakket inn i 5/6 av kampen, men det var altså ikke nok til å stoppe han.