Asbjørn Myklebust
Bergsøylegende og tysklandsproff

Ett av dei store namna i Bergsøy står oppført med 159 Bergsøykamper. Han førte Bergsøy til opprykk i 1969 som toppscårer, og var med som trenar i storsesongane 1980 og 1981. Ei tid var han også den eneste norske fotballproff i Tyskland.

"Myklebust er ikke veldig rask, men derimot ganske tung. Han har sin fordel ved å skyte like hardt og velplassert med begge bein". Slik sto det skrevet i et intervju etter at han hadde skrevet under for 2.divisjonsklubben Preussen i Tyskland. Men både før og etter oppholdet i Tyskland var han lokalproff i Bergsøy.

1965: 6 kampar
1966: 12 kamper
1967: 14 kampar
1968: 14 kamper
1969: 20 kamper, 23 mål
1970; 16 kampar
1971: Ukjent
1972; 2 kampar
1972: VFC Berliner Fussballklubb
1973: BFC Preussen i Tysk 2.divisjon
1975; 19 kampar
1977; 17 kampar
1978: Meir enn 11 kamper
1979: Mangler statistikk. Scårer mot Rosenborg
1979-1981: Trenerlegende ilag med Bjørn Prytz

Tidlig eit talent - og A-spiller

Bilder under: Ferdighetsmerke for gutter - bronseballen - tatt av Asbjørn Myklebust i 1961 i en alder av 13 år.


Bilde


Bilde


I 1965 stilte Bergsøy med juniorlag istadenfor guttelag i serien, og det viste seg at juniorane var talentfulle. Etter å ha vunne alle fire vårkampane så var det første gang at Bergsøy var kvalifisert for Norgesmesterskapet for juniorar. Desverre hadde fire av spelarane reist på sjø før dei avgjerande kampane, men likevel makta Bergsøy junior å slå Langevåg med 6-1. Til den avgjerande kampen mot Ålesund sine juniorar måtte ytterligare to juniorar reise vekk, og Ålesund vann 8-0. Men Bergsøy kunne trygt seie at dei hadde ett av kretsens beste juniorlag.

Ett av dei største talenta, Asbjørn Myklebust, spelte 6 kampar på A-laget i 1965, og 5 kampar på juniorlaget. På juniorlaget spelte spelarane Knut Igesund, Ronald Moen og Knut Teige 10 kampar, mens på A-laget var dei faste brikkane Gunnar Kjellstadli, Asmund Myklebust og Sigmund Paulsen som spelte samtlige 14 seriekampar.

5.april 1966 sender Bergsøy inn et brev til Sunnmøre fotballkrets for å melde spelarar på til juniorkretslaget. Fire spelarar var aktuelle, med Asbjørn Myklebust som den yngste av dei fire. Han spelte senter og indreløper på guttelaget, men skulle spille A-kamper. Om det var mye å melde på fire spillere, så skriv Bergsøy at Asbjørn iallfall må få prøve seg - ettersom han var eit talent utenom det vanlige. Rett før seriestart i 1966 fann Bergsøy ut at det blei litt mannefall på A-laget på grunn av skader og anna fravær. Det blei derfor bestemt at en måtte trekke juniorlaget. Juniorspelarane fekk dermed brukbart med speletid på A-laget. Asbjørn Myklebust spelte 12 A-kampar (av 14) i 1966, og var dermed en vktig brikke allereie som juniorspelar.

Bergsøy hadde ikkje dei beste økonomiske tidene, og kanskje den største inntekta i denne perioden var skytebanedrifta i sjøbuda til Elias Hansen. Skytebanedrifta vart holdt fra 25.november 1965 til 17.april 1966, to til fire kveldar i uka.

Spelte alle A-kampane i 1967

Asbjørn Myklebust gikk også skule i volda i 1966, ilag med dei andre Bergsøyspelarane Knut Reite og Oskar Wåge. Bergsøy skreiv brev til Ørsta IL om ikke desse tre kunne trene med A-laget til Ørsta. Foran 1967 sesongen hadde Bergsøy det vanskelig å få til skikkelige treningar fordi spelarane var både i Volda og Ålesund, så det var mest til treningskampane at spelarane møttest.

Asbjørn Myklebust spelte imidlertid alle seriekampane, ilag med Knut Igesund, Ronald Moen, Asbjørn Røsås og Oskar Wåge. Grusdekket i Huldalen var denne sesongen så slitt at pukken stakk opp av grusen. Bergsøy endte midt på tabellen i 4.divisjon i 1967.

1968

Økonomien var fortsatt ikkje den beste i Bergsøy, ingen skytebanedrift heller, ettersom sjøbuda til Elias Hansen var leigd bort til Telegrafverket. Underskuddet blei betalt av pengar som skulle gå til å utbedre grusbanen, slik at grusbanen nok heller ikkje var i topp stand. Forberedelsane til sesongen var ikkje dei beste for A-laget, som i fleire sesongar hadde sakna ein skikkelig trenar. Men til denne sesongen hadde Geir Grimstad takka ja til å trene laget - Bergsøys første A-trenar.

Bergsøy hadde mange spelarar å velge mellom, og hadde også meldt på eit B-lag. Men Asbjørn Myklebust og Jack Pettersen var de to eneste spillerne som spilte samtlige 14 seriekamper for A-laget denne sesongen.

Suksessen i 1969

Førebuinga til denne sesongen var kanskje den beste hittil et Bergsøylag har hatt, under leiinga av Geir Grimstad. Han hadde to treningar i uka i gymnastikksalen på sentralskulen, og oppmøtet hadde våre godt. Bergsøy endte opp med å bli kretsmester i 4.divisjon, det blei klart etter en 4-3 siger borte mot Valder der Asbjørn Myklebust scåret to av måla. Det ble virkelig en publikumskamp med spenning fra første til siste sekund på Valdervoll sjølv om kampen i grunnen burde blitt avlyst på grunn av banens dårlige stand. Begge laga hadde med seier mulighet til å sikre seg puljemesterskapet.

Etter første omgang såg det lyst ut for Valder med 3-1 ledelse. Men i den andre omgangen viste Bergsøy ein kollosal innsats og greidde å snu kampen i sin favør slik at sluttresultatet blei 4-3 til Bergsøy. Dermed blei Bergsøy avdelingsmester og er klare for kvalifiseringskampar for opprykk til 3.divisjon. I kvalifiseringskampane slo Bergsøy Sunndal 1-0 på bortebane etter scoring av Kjartan Fagerlund. I den neste kampen spelte Bergsøy og Bryn 2-2. Oskar Wåge og Asbjørn Myklebust scåra mål, og det var nok til opprykk. Å rykke opp til 3.divisjon var den beste plassering hittil i Bergsøy si fotballhistorie.
(Bildet: En lykkelig Bergsøygjeng etter 1-0 borte mot Sunndal i den ene kretsmester-kampen.)


Asbjørn Myklebust spelte 20 kampar (serie, cup og kvalifisering) denne sesongen. En prestasjon berre han og Oskar Wåge og Knut Igesund kunne dele med han. I tillegg var han toppscårer med 23 mål. Kjartan fagerlund presterte 11 mål som nest beste.

Værnes Flystasjon til topps i Forsvarscupen 1969

Bildet under er situasjon foran målet til laget fra Setermoen. Magne Holen til venstre skyter, men mål ble det ikke denne gang. De to andre Værnes spillerne er Asbjørn Myklebust (nr2 fra høgre) og Bjørn Stene. Desse var det som besørget for Værnes sine tre mål) Asbjørn Myklebust hevdet seg i forsvarscupen. Kampen gikk på Øverlands Minde i Stjørdal, og det var en god del tillskuere til tross for at det var forholdsvis få rekrutter på Værnes denne dagen. Matchvinner i kampen ble som i den sør-norske semifinalen Asbjørn Myklebust. I andre omgangs 31.minutt satte han sikkert ballen i nettet, 3-2 ble det dermed tilslutt.

Mange gode kamper i 1970

Det var en viss optimisme foran sesongen, med Bjørn Prytz som trener. Asbjørn Myklebust var tilbake fra millitæret, og dei "gamle" høddguttene Knut Teige og Jack Pettersen skulle bli farlige spisser sammen med tilrettelegger Kjartan Fagerlund. Molde var likevel den store favoritten, og foran serieåpningen mot Molde i Fosnavåg kom denne beskjeden:

Politibetjent Johansen bed oss oppmode om å parkere så langt det er råd på Rådhusplassen. Det vil trulig bli forbode å parkere oppover Huldalsvegen og totalforbod å parkere på sidevegen forbi Brudevoll og Johansen.

(Bildet: "Pit" Pettersen hadde en gild dag igår. Etter 0-1 mot Enga sist ble det 1-0 den rette vegen denne gangen borte mot Ørsta. Asbjørn Myklebust (matchvinner) til venstre og Magnar Aursnes ser heller ikke vemodige ut .)


(Bildet: Asbjørn Myklebust lurer av etpar Bryn-karer.)


Asbjørn Myklebust spelte 16 kampar og scåret 6 mål i 3.divisjon i 1970. Det var kun en kamp mot Måløy at Asbjørn ikkje var med på. Knut Teige ble toppscårer med 8 mål dette året, der Bergsøy holdt seg midt på mens Molde rykkte opp. I Norgesmesterskapet (NM-cup) scårer Asbjørn Myklebust 2 mål mot Langevåg, og gir Bergsøy ledelsen 2-1 (bildet under til venstre). Men Bergsøy taper likevel 3-2.


Bilde


Bilde


Bilde


Bilde


(Bildet: Bilde fra 1 runde i NM-cupkampen i 1971 mot Hødd. Kampen endte 2-2 før Hødd vann 5-2 i ekstraomgangene. Jack Pettersen og Asbjørn Myklebust overrasket Hødd ved å lede 2-1 rett etter pause.)


Tysklandsproff 1972

Asbjørn spiller senter, og vokte straks oppsikt i tyskland. Han var toppscårer da den første sesongen var over. Det nest beste 2.divisjonslaget i Berlin ville ha han, men Myklebust takket nei fordi han ikke var ferdig med utdannelsen. Så kom en lyskeskade som satte han lenge ut av spill, men på de neste 17 kampene etter jul scoret han 25 mål og ble igjen toppscårer for sin tyske klubb. Takket være Myklebust tapte laget bare en kamp etter jul.

Det vesttyske laget Hertha Berlin som spiller i Bundesliga viste sin interesse, men 2.divisjonslaget BFC Preussen kjøpte han. Kontrakten ble underskrevet i juni. Men hvordan er nivået i tysk 2.divisjon?

-Uten å nøle mener jeg det tilsvarer norsk 1.divisjon. Det er knallhardt. Asbjørn Myklebust - Nordmann i vesttysk toppfotball.

Hvor meget Asbjørn Myklebust tjener i BFC Preussen vil han ikke ut med, forståelig nok. Men kontrakten hans er lik de andre norske proffsillernes. Han får en overgangssum, og deretter fast lønn i månaden. Og for hver vunnet kamp får han en bonus.

- Det dreier seg ikke om svimlende summer, men jeg kan godt leve av summen jeg får, Sier Myklebust

Det er møteplikt hver trening. Bare sykdom er lovlig frafallsgrunn. klubben skaffer også hus og bil, noe Myklebust ikke var intressert i ettersom han bodde meget bra og hadde bil før han tegnet kontrakt. Da han var ferdig med fysioterapiskolen, skulle han ha pliktår på et sykehus i Vest Tyskland. Å få plass i Berlin var umulig, men BFC Preussen ordnet den saken for han.
(Bildet: Asbjørn Myklebust som utlandsproff. Større bilde: Trykk her)


Myklebust sin nye klubb har lange tradisjoner i vesttysk fotball. For 20-30 år siden var det et storlag, og anlegget som de disponerer består av fire gressbaner med flomlys og tribuner. I klubbhuset er det også restaurant.

Asbjørn Myklebust har bare en kollega fra skandinavia i vesttysk 2.divisjon. Det er en islending som også spiller høgreving på landslaget i Island. Han har over 50 landskamper bak seg.

Tilbake i Bergsøy

(Bildet: Asbjørn Myklebust header inn et mål for Bergsøy mot Kristiansund i 1978)


I 1975 er Asbjørn tilbake i Bergsøy, og fortsetter å scåre mål. Vi finner han ikkje nemnt i 1976, men i årene 1977-1979 scårer han igjen flere mål. I 1978 står Asbjørn oppført i A-stallen som 30 år og fysioterapeut. Vi ser her at Asbjørn også spiller midtstopper, og at det i enkelte kamper står at kampen ble dominert av Asbjørn Myklebust, som i 1-0 sigeren hjemme mot Skarbøvik.
(Bildet: Asbjørn Myklebust nær ved å scåre mot Ålesund i 1978)


I 1979 er han også å finne på scoringslista, blant anna mot Skarbøvik i en 1-0 siger. Men det mange huskar best er nok cup-kampen heime i Fosnavåg mot sjølvaste Rosenborg. Bergsøy hadde slått Ørsta og Rollon på vei til NM 3.runde, og da var Nils Arne Eggens mannskap neste motstander. Resultatet skulle bli 3-1 til trønderne, og Bergsøys mål ble scåret av Asbjørn Myklebust.
(Bildet: Asbjørn Myklebust setter ballen imål mot Rosenborg)


Trener i Bergsøy

Asbjørn Myklebust og Bjørn Prytz står oppført som trenerduo i årene 1979-1981. Dette er perioden mange vil tenke på som Bergsøy si storhetsperiode, med opprykk og spel i det nest høgste nivået i norge. Vi kan derfor seie at denne trenarduoen er den som har leia Bergsøy når laget var på sitt høgste nivå. I en artikkel ser vi det også nemnt, at Asbjørn Myklebust sin heimkomst som fotballproff var med å sikre Bergsøy sin fremgang til denne storhetsperioden. Ganske sikkert er det mange gode minner fra desse åra.
(Bildet: Trenersuksess etter opprykk til 2.divisjon)


Asbjørn var også Bergsøytrener i 1983, samt ett år i 1992 ilag med Trond Paulsen. Vi har også eit utklipp (under) som viser at han ei tid var jentetrenar. I artikkelen heiter det at dei tidligare Bergsøy storhetene Knut Teige, Asbjørn Myklebust, Kjartan Paulsen, Knut Igesund og Gisle Vike i si tid var kjente fotballnamn på Sunnmøre. No har dei fem karane kva si jente på småjentelaget som har gjort stor suksess.


Trener 1992


Jentetrener


1975

758 Kampreferat

Kampreferat info


Veldig fyldig kampreferat


Kampreferat som inneholder bilder


Godt kampreferat uten bilder

(Tom)
Lite info i kampreferat

:: HISTORIKK.com ::