Bjørn Prytz
Bjørn Prytz har kanskje ikkje spelt så mange kampar for Bergsøy, men han har ei imponerande fotballkarriære bak seg i klubben likevel. Han har trent blant andre Hødd, Volda, Haddal og Åram, men har stadig vendt tilbake til Bergsøy.

Bjørn Prytz har våre skulesjef i Herøy Kommune, men for oss som bryr oss om fotball så er dei merittane minst like imponerande. Han bidro som keeper til at Hødd gikk opp til det høgste nivået, og som trener for Bergsøy førte han laget opp til det nest høgste nivået.


1967 Hødd


Bilde


Hødd 1968


AdelskalenderDet er ikkje mykje vi veit om Bjørn Prytz før han dukkar opp i Ulsteinvik og Hødd, men etter det vi ser så var spensten iorden. i 1962 tek han juniorrekord i tresteg med lengden 13,66. I 1963 ser vi ein Bjørn Prytz oppnår kretsens beste lengesprang med en lengde på 6,49. Han kasta også spyd, og vann også en klar juniorsiger i KM i 5-kamp på Molde Stadion dette året. Det står han ble første tikampmester i Romsdal, for idrettslaget Romsdalshorn. I 1964 var han bestemann på Åndalsnes B som keeper i en 0-0 kamp mot isfjorden. Hvor mange kamper Bjørn spilte på Åndalsnes før han kom til Hødd det vet vi ikke, men han utviklet seg nok til å bli en god sisteskanse.

Det var i 1967 (foran 1968 sesongen) Bjørn Prytz kom ifra Åndalsnes til Hødd. For å illustrere nivået: Kjetil Hasund hadde året før debutert på landslaget, og Hødd hadde 7000 tillskuerar i 1.divisjon i kampen mot Sarpsborg. Men Hødd gikk ned fra 1.divisjon, og no var målet å rykke opp igjen. Bjørn skulle kjempe mot Einar Waage om keeperplassen på laget. Eit relativt lokalt Høddlag der Prytz og ein spelar med namn Holstad var dei to einaste "utanifrå" på laget. Prytz skulle spele på Hødd i to gode sesongar i 1968 og 1969.

(Hødd 1968. Bak frå venstre: Jan Ulfstein, Bjørn Prytz, Severin Myklebust, Per Dimmen, Knut Ertesvåg, Otto Sundgot, Roar Breivik, Vidar Ulstein, Jon Vik, Odd Arne Seljeseth, Erling Holseker, Idar Vattøy og Tor Meinseth. Framme frå venstre: Jan Arild Roppen, Egil Åkervik, Kjetil Hasund, Reidar Vikebakk, Bjørn Seljeseth, Karsten Ulstein, Einar Warholm, Audun Wingsternes, Inge Gjerde, Jon Aage Sundal og Vinjar Vikanes. Bildet: Osberget.)


Året er så 1968. Bjørn Prytz står imål for Hødd, og han roper:

-"Nå er vi bare 12 minutter fra stor-serion!". Ålesund presset hardt mot Hødd for å få mål, men Bjørn Prytz holdt nullen i alle 12 minuttene. Det blir opprykk på Hødd, tilbake til 1.divisjon. Det høgste nivået i norge. Bjørn hadde spelt solidt i mange kamper. I kampen mot MIF ble hans innsats vurdert som fremragende.
(Bjørn Prytz opplever 1.divisjon i 1969 med Hødd. Norges høgste nivå. Dette bildet er fra 1968, etter en viktig seier i kampen for opprykk. Bilde: utsnitt fra Osberget/Fenomenet Kjetil Hasund.)


(Bjørn Prytz en av de eneste utaifrå på eit rekordbra Høddlag.)


På øverste nivå i 1969


Tabell Hødd opprykk 1968


Tabell Hødd 1.div 1969


Tabell Bergsøy opprykk 1969


Tabell Bergsøy 3.div 1970Bjørn Prytz blir avbilda haldande Kjetil Hasund sin viktige skuddfot, og lykken er stor i Ulsteinvik etter at det blir klart at ingen kan ta igjen laget fra Ulsteinvik på tabellen. Opprykket er klart: Hødd var tilbake på det høgste nivå.

I 1969 sesongen blir Bjørn også lagkamerat med Jack Pettersen fra Bergsøy. Knut Teige hadde han no spelt med i ett år i Hødd allereie, etter overgangen fra Bergsøy 02.02.1968.

Bjørn Prytz fortsetter å ha gode kamper i mål, og var kanskje Hødds beste i kamper mot Start og Viking. Men i august skriver VG at Hødd har vært noe uheldig med at Bjørn Prytz ikke har vært helt islag, og at det har vært noen keepertabber.
(Hødd 1969. Bjørn Prytz bak til venstre, og Knut Teige nr 2 framme fra venstre. Over 5000 tillskuere opplevde at Hødd spelte mot Strømtsgodset i serien.)


I kampen mot Lyn var Jack Pettersen innvolvert; en scåring fra Kjetil Hasund ble annulert fordi dommeren mente Jack sto i offside. Dette var det store samtaleemnet der mange var uenige i avgjørelsen. Hødd skulle likevel utligne til 1-1 seint i kampen til stor jubel. Da sa Bjørn Prytz:

-"Dere skulle ikke ha heftet bort tida med gratulasjoner etter utligningsmålet - tenk om det hadde kostet en scåring til...!"

Hødd var i den øverste divisjonen i norge i 1966 og åra mellom 1969-1972, den gang kalla 1.divisjon. Hødd feira også 50 år i 1969, som var det eneste året at "Bergsøyspillerne" Bjørn, Knut og Jack skulle være med for Hødd i den øverste divisjonen.

Bjørn Prytz spelte 12 kampar denne sesongen. Knut Teige spelte 18 kampar (alle kampane). Jack Pettersen spelte 10 kampar. I tillegg til desse kan vi nemne Svein Inge Urke, som var med i sesongane 1971 (15 kampar) og 1972 (21 kampar).
(Knut Teige, Bjørn Prytz og Jack Pettersen. Dei spelte ilag i Norges toppserie 1.divisjon i 1969, og deretter var det tilbake til Bergsøy.)


Til Bergsøy foran 1970-sesongen

At Bergsøy skulle få tak i en keeper og trener rett fra det øverste nivået i Norge, og at Knut Teige og Jack Pettersen også kom fra Hødd - må ha vår ein god boost for Bergsøy spelarane. Men før dei tre var klare for Bergsøy (Bjørn og Knut desember 69, Jack april 70) så var det spenning i Bergsøy om laget skulle spele i 4.divisjon eller 3.divisjon. Etter seriemesterskapet i 1969 ble det to kvalifiseringskampar for å avgjere hvilke to lag som skulle rykke opp.
(Bergsøy vann 1-0 mot Sunndal i opprykks-kvalifiseringskamp 1969. Bjørn Prytz var på plass.)


Bergsøy vann ein heldig 1-0 siger over Sunndal etter mål av Kjartan Fagerlund. Og med 2-2 mot Bryn blei det endelig avgjort; Bergsøy var klare for 3.divisjon.
(Bergsøy spelte mot Bryn i ein omkamp for å avgjere Fylkesmesterskapet. Opprykket var då allereie klart.)


-"Det har for så vidt vore klart ei stund at Bjørn Prytz og Knut Teige til neste år vil spele på Bergsøy, men visse formelle ting har ikkje vore i orden før nå. Men nå er alt klart", fortel formann Knut Reite.

-"Alle som kjenner desse to spelarane vil vite at det er to kjærkomne forsterkningar på Bergsøys lag. Når det gjeld Bjørn Prytz så er det oppretta kontrakt med han som lagets trenar."


Overgang 03.12.69


Trener 29.01.70Det sto skrevet:

Bergsøy har som ny klubb i 3.divisjon hatt meir treningskamper enn noen andre klubber i fylket hittil. Bjørn Prytz sto imål for Hødd ifjor, men er nå tilbake som trener for Bergsøy. Han har ikke tenkt å stå imål iår, men vil gi de unge keeperne sjansen. Førstekeeper blir nok da Johannes Nørvåg, men også Jan Karsten Myrhol viser gode takter.
(Bergsøy var heldige som fekk tak i Bjørn Prytz.)


Men heime mot Molde, i Bergsøy sin 3.divisjonsdebut i 1970 var det likevel Bjørn Prytz som sto imål. Det ble en god debut for både Bergsøy i 3.divisjon, og Bjørn Prytz med 1-1. Molde opnet med å score allerede etter 4 minutt, da Svein Kanestraum lobbet over Bergsøykeeper Bjørn Prytz.

(Bergshorn spilte før kampen. En fin markering på et nytt kapittel i Bergsøy si historie.)


Om laget før kampen sto det:

-"Bergsøys lag er ikkje heilt klart, men vi tippar Sveinung Frøystad, Knut Teige, Asbjørn Myklebust og Jack Pettersen vil danne ei god løparrekke. Kjartan Fagerlund er litt av en nøkkelspelar, og det er delte meiningar om han vil gjere best fra seg som midtbanespelar eller som tilbaketrukken løpar. Andre alternativ på midtbanen er sjølvsagt Oskar Waage og Ronald Moen, men sistnemnde har vist gode takter som midtstoppar kollega til Knut Igesund. Andreas Kvalsund er ganske sikker på en av backane, på den andre backen er det Odd Berge eller Gullik Kjellstadli som er alternativ. Jostein Myklebust er for tida sykmeldt. Sigmund Paulsen er still going strong, mens juniorane Kjell Nørvåg, Gisle Vike og Fred Frantzen er aktuelle kandidatar. I mål har Bergsøy tre gode kandidatar. Egil Leikanger, Harald Arnesen og Bjørn Prytz, og Prytz vil sikkert stå søndag". Bergsøy klarte oppgaven med å holde seg i 3.divisjon i 1970, i motsetning til Bryn som ilag med Bergsøy kom opp ifra 4.divisjon. Bjørn Prytz spelte berre en kamp til i tillegg til åpningskampen mot Molde, og det var påfølgende kamp mot Clausenenga. I neste kamp sto junioren Johannes Nørvåg mot Ørsta, og han sto 13 kampar dette året. Harald Barstad tok over som Bergsøytrener til 1971 sesongen.


1970


Pit og PrytzVoldatrenar i 1971

Etter å ha våre i Bergsøy en sesong, så tok Bjørn over Volda i 1971. Der starta han innandørstreningane allereie i november. Vi vet at Bjørn Prytz hadde funnet tilbake keeperhanskene denne gang, da vi finner glimt av denne teksten :

"Men dei greidde ikke lure suverene Bjørn Prytz i Volda sitt mål"

Men det blei likevel en skuffande sesong for voldingane med berre 12 mål på 14 kampar. Klubben endte nest sist på tabellen, og måtte stole på at avdelingsvinnaren skulle klare å rykke opp - for å sjølv unngå nedrykk. Rollon tapte opprykkskampen, og alle rekna med at Volda da måtte ned ein divisjon - men denne gang ble Volda redda av ei endring i divisjonssystemet. 4.divisjon blei utvida fra 10 til 12 lag, og Volda fekk fortsette i 4.divisjon.


Volda


Volda


Volda

(Første Bergsøykamp på Bergsøy Stadion, Bergsøy mot Åndalsnes i 1972. Kampens dommer Robert Iversen, linjedommer ÅIL og BIL-fan Bjørn Prytz og Formann i byggenemda for banen Peder P Worren. I 1976 finner vi også at Bjørn Prytz har dømt en kamp som dommer. )
1973: Bjørn er tilbake i Hødd som trener

Einar Waage og Bjørn Prytz trenar Hødd i 1973. Dei tok over styringa etter at Hødd hadde gått en divisjon ned i 1972. Einar hadde nokre måneder erfaring som trenar på dette nivået, men begge blei beskrevet som relativt ferske. Hødd skifta endel trenarar i desse åra rund 1970, men felles for dei alle var at dei kjende miljøet godt - og fleire var lærarar. Foran sesongen når laget var inne i oppkjøringsfasen sa Prytz at laget er i framgang.

-"At laget makter å score flere ganger betyr noe for oss". Nytt av året er også at hver spiller skal ha sin oppgave på laget, og det er de i ferd med å øve inn.

Hødd endte på 6.plass i 2.divisjon i divisjon med Molde, Ålesund og Skarbøvik.

Bjørn Prytz blei Bergsøytrenar igjen i 1974

Sesongen 1974 ble spennende - Bergsøy kjempet hardt om opprykk. Eitt fattig mål skillte laget fra å gå til topps i 3.divisjon. Eitt fattig mål gjennom en heil sesong. Ikkje mindre enn fantastisk kan en vel kalle ei slik serieavsluttning som blei opplevd denne gangen. Til slutt endte fire lag på 24 poeng, der målskillnaden blei avgjerande. Både Bergsøy og Sunndal fekk 20 plussmål, men Sunndal gjekk forbi på fleire scåra mål. Langevåg endte på 18 plussmål mens Skarbøvik på fjerde plassen hadde sju plussmål.
(Bergsøy i 1974. Bjørn Prytz var tilbake som trener igjen. )1975


1974


Herd 1974Irriterende nærme opprykk også i 1975

Aldri før hadde Bergsøy vært så nærme opprykk til 2.divisjon som i 1974. Men Bjørn Prytz fortsatte som Bergsøytrenar og skulle være nærme også i 1975. I 1975 ble Fred Frantzen oppscorer med 17 mål, og ble som de to foregående år mestscorende i divisjonen. Bergsøy var laget som hadde flest serierunder som topplag, men Clausenenga sneik seg forbi. Nok engang hadde Bergsøy like mange poeng som laget som rykkte opp, men Clausenenga hadde målforskjell 38-18 mens Bergsøy hadde 36-17.
(Etter Sunndal- Bergsøy i 1974, kampen endte med tap.)


Høddtrenar i 1978

Så var Bjørn Prytz tilbake til Hødd igjen som trenar. Det står skreet at Prytz no hadde vært en stund borte fra miljøet når han no kom tilbake, men sesongen ble ikke noe særlig suksess. Hødd var millimeter fra å rykke ned dette året.

Tilbake til Bergsøy foran 1979-sesongen

Etter at Bjørn gav seg som Bergsøytrenar etter 1975 hadde Bergsøy fortsatt å kjempe i toppen av 3.divisjon, men uten å klare å vinne serien. I 1979 når Bjørn kom tilbake og ble trenar ilag med Asbjørn Myklebust, så blei det meir ein sesong for å overleve i divisjonen. Bergsøy endte to poeng over nedrykkstreken, og sesongen huskast kanskje best for NM-innsatsen. Bergsøy slo Rollon og Ørsta for å kome til NM 3.runde, og motstander var Rosenborg på Bergsøy Stadion.
(Et stolt øyeblikk i Bergsøyhistorien, å møte Rosenborg i NM 3.runde 1979. Kampen endte med 1-3 tap.)


Kampen mot Rosenborg skulle være eit forvarsel på at Bergsøy no hadde eit lag som hadde fått smaken på større utfordringar. Sesongen 1980 blei ein suksess for trenarteamet Bjørn Prytz og Asbjørn Myklebust.
(Bergsøy blir presantert i en reportasje i ViMenn som "det nye Hødd".)


Det er mange kampar å minnast i den store sesongen 1981, den gang Bergsøy var oppe på Norges nest høgste divisjonsnivå. For første gang reiste Bergsøy blant annet til nordnorge for å møte lag som Bodø/Glimt og Tromsø. Som det står i "Idrett i havgapet" så var utfordringa stor:

-Først Sogndal som i 1976 blei cupmester, før to harde bortekampar mot gode lag som Steinkjer og Tromsø, før det tradisjonelle Godø/Glimt. Om det ikkje var nok, ein bortekamp mot Møre-toppen Molde med Åge Hareide i spissen."

Dette kan vel ta pusten frå alle og ein kvar Bjørn Prytz?

-"Det er klart at 2.divisjon er langt hardare enn 3.divisjon, og vi må belage oss på 22 knallharde kampar. Men samstundes må vi sjå på komande sesong som ei interessant utfordring. Sa Prytz. Og framheva at målet er å halde seg i divisjonen.


Bjørn og Fred


HyllestBergsøy var gode på Bergsøy Stadion, og slo lag som Nessegutten og Kristiansund for ikkje å snakke om en sterk 4-1 siger mot Tromsø der Trond Paulsen scåra 3 mål. Bergsøy spelte 2-2 borte mot Molde, i en kamp Åge Hareide scåra og Bergsøy hadde ledelsen til like før dommaren blåste i fløyta. Heime vann Bergsøy 2-0 mot Molde, med samme målscårarane i den kampen også - nemlig Fred Frantzen og Trond Paulsen. Det var resultata på bortebane denne sesongen som skulle være Bergsøys svake punkt, og som gjorde at laget var nederst på tabellen. 11 bortekampar gav 9 tap og 2 uavgjort.

Tilslutt måtte Bergsøy ha tre poeng hjemme mot Varegg om det skulle være håp om å halde seg i divisjonen, dette var Bergsøytrenar Bjørn Prytz helt klar på før kampstart. Men Varegg fekk mål allereie etter 12 minutt og kampen endte 1-1 etter mål av Jack Pettersen. Æren ble likevel holdt i behold, og med 2-0 heime mot Mjølner viste laget litt av det som budde i dei, men da var nedrykket likevel et faktum.

-"Vi skal ihvertfall gå ned med flagget til topps"- sa avtroppende trenerduo Bjørn Prytz og Asbjørn Myklebust. Etter sesongen gav begge seg som trenarar for Bergsøy, og FA-cupvinner Vic Halom blei ny Bergsøytrenar til 1982 sesongen.Voldatrenar i 1989

Sammen med Audun Grimstad var Bjørn Prytz klar for å bli Voldatrenar nok ein gong. Han hadde 22 spelarar til rådighet, Året før, i 1988 - meinar vi kanskje at han var trenar for Haddal.


1989Bergsøytrenar fleire gongar: 1985, 1990 og 1991.

-"Målsettingen er å kunne kjempe i toppen, seier Bergsøy sin trener duo Bjørn Prytz og Kjartan Paulsen i 1991. Det var ikkje før den sjuande heimekampen at Bergsøy klarte å vinne på eige gras, og laget gikk på nokre storsmell som 1-9 heime mot Langevåg og 1-6 borte mot Valder. I august 1991 står det at Prytz har sluttet som trener for A-laget, og at han bare vil fungere som keepertrener på høstsesongen. Det skulle ende med at Bergsøy såvidt berga plassen, to poeng over nedrykksstreken.

Åramtrenar fra 1995

I 1995 fikk evigunge Oddvin Kragset avløsning som spillende trener i Åram. Bjørn Prytz ble ny Åram trener. Men Åram rykte ned i 1996, og da Bjørn skulle ta veien tilbake til Bergsøy hadde han med seg spiller Lars Petter Rønnestad på lasset. Rønnestad har som kjent siden den tid hatt flere roller i klubben.

Bergsøytrenar i 1997

Tom Beddari hadde hatt laget i nokre gode år, og i 1997 kom Bjørn inn i trenarteamet etter sitt opphold i Åram. Dei tok laget til en komfertabel 6.plass på tabellen. Laget hadde hatt to gode sesongar bak seg blei litt svekka til denne sesongen da fleire spelarar enten trappa ned eller skifta klubb. Dei yngre spelarane viste seg fram til å vere verdige 3.divisjonsspelarar. Etter sesongen gav Tom Beddari seg som trenar etter tre gode år, mens Bjørn Prytz ville ta fatt på ei ny utfordring: nemlig Bergsøy sitt juniorlag.1991


1997


1997


1997Det er ikkje få kampar Bjørn Prytz har våre med på, og det er imponerande mange gangar han har vore med å trent A-laget til Bergsøy. Det vitnar om ein godt likt trenar og person. Og slik hadde vi det vi også; vi som fekk Bjørn Prytz som juniortrenar den gangen i 1997 (1981-årgangen til Bergsøy). Det var ikkje få bortekampar at trubaduren Prytz satte igang tonen inne i ein Djupvik buss; "Mors lille Ole". Og sidan, har han fortsatt å synge - og tilogmed lage CD ilag med Fred Frantzen.
(Bjørn Prytz har vore innom mange klubbar, men har alltid funnet veien tilbake til bergsøy. På dette bildet er Bjørn Prytz ilag med mange andre storheter i Bergsøy miljøet.Større bilde)
Kampreferat

Kampreferat info


Kampreferat som inneholder bilder


Godt kampreferat uten bilder

:: HISTORIKK.com ::