Franjo Tepuric
#
Bergsøyspiller med mange U-landslagskampar

Franjo Tepuric ble født 10.02.1990. Han står oppført som spiss, foretrukket høgrefot, med høgde 1,88 m. Han har tidligere spilt 49 kamper på øverste nivå i Kroatia, for klubben Slaven Belupo. Han har også kamper for U19-, U20- og U21-landslaget til Kroatia.

Det er ikkje kvardagskost at Bergsøy har spelarar på laget, med landskampar. Men Franjo Tepuric har mange aldersbestemte kampar for sitt landslag Kroatia. Vi kan ramse opp.

2005/2006: U-16 landslag - 11 kampar 4 mål
2006/2007: U-17 landslag - 8 kampar 1 mål
2007/2008: U-19 landslag - 11 kampar 3 mål
2008/2009: U-20 landslag - 1 kamp
2009/2010: U-21 landslag - 2 kampar


(Bilde: Ung spiss Franjo Tepuric.)


28.07.2005 kom den internasjonale debuten for U16. Motstander var Slovenia. Kroatia vann 3-1, og Franjo scåret i sin landslagsdebut da han satte inn Kroatia sitt tredje mål.

30.april 2006 spelte han sin siste kamp for U-16, motstander var nok engang Slovenia. Kampen endte 1-0 til Kroatia, og Franjo tepuric var målscårer med sitt mål i det 17.speleminutt. Tilsammen endte det på 33 kampar med flagget på brøstet, 8 mål og to gule kort på 5 forskjellige U-landslag.


(Bilde: Franjo Tepuric i den kroatiske drakta i 2010.)


Andre minnerike kamper på høgt nivå

For klubben Slaven Belupo fikk Franjo også innhopp i to UEFA kvalifiseringskamper mot Tromsø i 2009. Tromsø vann sammenlagt 4-1 etter tre mål av Sigurd Rushfelt og ett mål av Morten Moldskred. Dt gikk bedre i en annen UEFA kvalik-kamp, der Slaven Belupo møtte FK Milano Kumanovo. Belupo vann kampen 8-2, og Franjo scåret to av målene. I tillegg kom han inn mot Galatasaray i 2007 og scåret mot Marsaxlokk i 2008 i to andre UEFA kvalik-kamper. I Kroatia har han spelt mot lag som kanskje flere har hørt om, som Hajduk Split og Dinamo Zagreb.

I 2013 spelte Franjo kvalifisering til Eliteserien, for Hødd mot Mjøndalen, Hødd tapte 0-2 og Franjo kom inn etter 84 minutt. 2553 tillskuere var på Høddvoll den dagen.

Tøff opvekst

Men det var ikkje berre vært idyll, det innrømmer også Franjo i intervju. Han har vært gjennom en tøff oppvekst. Han ble jaget som krigsflyktning. Han var ikke mer enn ett år gammel da han og familien la på flukt fra hjembyen Jajce i Bosnia på grunn av krigen på Balkan. Dei forlot alt dei eigde og flyktet mot grensen til Serbia. På grensa til Serbia hadde familien Tepuric absolutt ingenting. I lag med resten av følget som var på flukt, var det om å gjøre å finne seg et hus å overnatte i.

Når du er på flukt, spiller det ingen rolle at noen eier huset. Huset vi fant var allerede forlatt av folk som hadde flyktet videre, sier Tepuric. Vi fant et forlatt hus som vi bodde i hele sju år.

Men ting har forandret seg mye. Han sier selv at han fikk så mye kjeft etter å ha stjålet flere motorsykler som 11 åring, at han fann ut det var fotballen han måtte satse på.

Fotballen ble som en slags flukt fra problemene, og Franjo hadde talent. Allerede som 13-åring ble han hentet til storklubben Slaven Belupo. Der ble han raskt venn med Mato Jajalo, som senere har fått to landskamper for Kroatia og spiller for tiden i Palermo i Italia.

Franjo budde aleine som 13 åring, spelte på samtlige kroatiske aldersbestemte landslag og debuterte i kroatisk eliteserie allerede som 16-åring. Men 25.november 2007 kunne alt vært over. Han satt på i en bil som i over hundre kilometer endte med opp med å rulle rundt flere ganger. Jenta som satt ved siden av Franjo lå i koma i 15 dager. Det gikk heldigvis bra med alle.

Uflaks og andre problemer

Videre finnes det saker, som i 2009 at han dukket også opp til vinterens forberedelser med 4,5 kilo for mykje på kroppen. Den profesjonelle staben hadde pålagt et beløp på tusen euro for hvert kilo overskudd, det er ikke vanskelig å beregne hvor mye en ung angriper må betale inn i klubbkassen. Samtidig ble det et brudd etter et fall på trening. I desember 2010 ble Franjo sin avtale med Slaven Belupo kansellert, årsaken var blant andre brudd på klubbens disiplinære regler.

– Jeg har forandret meg mye siden Toni ble født, sier Franjo og tenker på sin 18 måneder gamle sønn.


(Bilde: Bilde fra desember 2010. 20-åringen sterk og høy spiss, vil denne vinteren forlate sin klubb Slaven Belupo - står det skrevet i nettavisen Epodravina.hr)


I januar 2011 er ikke Franjo Tepurić lenger en del av første laget Slaven Belupo, men har blitt satt på overføringslisten. - Hvis vi signerer en profesjonell kontrakt for Tepurić, har vi rett til en utviklingsavgift, blir det skrevet.

Franjo tok steget tilbake til nivå to, der han har blomstra. Tepuric ble toppscorer i HNK Sibeniksist, på nivå to i Kroatia, sesongen 2012 med 12 scoringer på 25 kamper.

Franjo prøvespelar for Sarpsborg 08 i 2013.

-"Den målfarlige kroatiske spissen Franjo Tepuric (23) har kommet til byen for å prøvespille for Sarpsborg 08".

Tepuric kommer fra spill i klubben HNK Sibenik på nivå to i Kroatia. Sportssjef Thomas Berntsen synes det virker som en interessant spiller.

- Tepuric har spilt på flere ungdomslandslag i Kroatia, og ble sett på som et veldig stort talent. Han ble utsatt for en bilulykke for et par år siden, og det satte ham litt tilbake. Siden har Tepuric kjempet seg tilbake i god form, og nå ønsker han å prøve seg i utlandet. Samtidig ønsker vi å se litt nærmere på ham, sier Berntsen.

Franjo klar for Hødd

Den kroatiske spissen var på prøvespill i klubben i noen dager før laget reiste til Kasakhstan. Trener Lars Arne Nilsen la ikke skjul på at han ønsket seg 23-åringen. Det ønsket har han nå fått innvilget. På flyet på vei hjem til Norge, torsdag kveld bekreftet sportssjef André Nevstad på høyttaleranlegget at signeringen var i boks.

- Han har signert ei kontrakt som varer ut 2014-sesongen. Vi håper han blir spilleklar til søndagens kamp, sa Nevstad.

23-årige Franjo Tepuric har ifølge Hødds hjemmeside scoret tolv mål på 23 kamper for Sibenik på nivå to i Kroatia denne sesongen. Kontrakten hans med den kroatiske klubben gikk ut i sommer.


(Bilde: Tatt av Eskild Flydal. Franjo klar for Hødd)


Debut for Hødd

Pål André Helland har takket for seg i Hødd-drakta, og dermed gjenstår det å se hvordan Ulsteinvik-laget klarer seg uten sin trønderske talisman. Inn har kroatiske Franjo Tepuric kommet, og han får sin debut i Haugesund.

28.juli 2013 var Franjo klar til å debutere for Hødd. Og han skulle raskt vise frem at han var målfarlig. Etter berre 12-13 minutt dreg Ertsås seg inn frå høgre og let Tepuric klemme til. Kroaten skrur ballen tilbake i det høgre hjørnet, i ein boge over keeper Nielsen.

Mange forventet at Franjo Tepuric ville vise seg godt frem i duellspillet. Likevel var det en følsom fot som sto bak hans første mål i Hødd-drakten. Da ballen ble lagt igjen til kroaten på 17 meter av Rune Ertsås, la han like gjerne ballen i en bue over keeper.

– Jeg så at keeper sto langt ute, og prøvde å sette ballen over ham. Heldigvis lyktes jeg , medgir en ydmyk Tepuric etter kampen.

Hattrick for Hødd2 mot Bergsøy

3.divisjonskamp, Hødd2 mot Bergsøy i september 2014. 2-0, var som han sjølv seier det ferdigscora. Men både 3-0 og 4-0 kom etter flotte prestasjonar av spissen. Før 3-0 la Bendik Rise inn frå venstre. Frå skrått hald heada Tepuric ballen hardt og presist i lengste hjørne. 4-0-målet var ikkje veldig ulikt. Henrik Grimstad slo eit hjørnespark frå venstre. Og igjen var Tepuric tøff og presis då han banka ballen i mål med hovudet. Det var heller ikkje berre som target-mann kroaten markerte seg denne kampen. Han la ned mange meter og jobba hardt - i 2. omgang i ei venstre kantrolle.

- Eg har slite mykje med skadar i år, men no føler eg meg endeleg i god form. Det gjekk veldig bra for meg denne kampen, og laget spelte også ein god kamp. Eg er veldig glad no, seier Franjo Tepuric til Vikebladet Vestposten.


(Bilde: A-spelarane Joakim Wrele og Franjo Tepuric scora måla då Hødd 2 vann fortent 4-0 mot Bergsøy)


Kontrakten hans med Hødd går ut etter sesongen. Men så langt har ikkje spissen høyrt noko frå leiinga om forlengjing.

- Det er fem kampar igjen, så eg håper eg snart får eit tilbod. Både eg og familien trivest veldig godt i Ulsteinvik no. Kona mi har begynt å spele handball for Hødd, medan sonen min har begynt i barnehage. Vi likar livet her no, seier Tepuric.

Hødd forlenga ikkje kontrakta

I desember 2014 var Tepuric på plass i Hareidhallen for å sjå kona Ana spele sin siste kamp for Hødd sitt damelag i handball. Tepuric fortel at akkurat no er han ikkje heilt sikker på kva han vil gjere framover. Tepuric seier at det etter kvart vart klart at han ikkje var med i framtidsplanane til trenar Sindre Eid.

– Nei, eg har ikkje nokon spesiell plan akkurat no. Vi skal heim, ha litt ferie og ei lita pause og så får vi sjå kva som skjer framover. Eg har ikkje spelt nok, og ikkje fått vist meg fram på ein god nok måte, men slik er fotballen. fortel han.


(Bilde: Her er Franjo ilag med Bergsøytrenar Rønnestad g Jordan Blinco. FOTO: Magne J. Krumsvik)


Franjo klar for Bergsøy

I januar 2015 blir Franjo klar for Bergsøy. Kroaten spelte i Hødd frå 2013 til 2014, men fekk ikkje ny kontrakt etter 2014-sesongen. Totalt fekk han 25 kampar for a-laget til Hødd.

- Franjo spelte mot oss for Hødd 2 sist sesong og gjorde det godt og eg har også sett han spele i mange andre kampar. Det gjer at eg veit at han kan bli ein veldig viktig spelar for oss, seier trenar Hugo Vicente til Bergsøy sine nettsider.

Sidan har Franjo blomstra igjen på fotballbana. Mykje tyder på at Franjo har funnet tilbake til gleden ved fotballen etter at han kom til Bergsøy.

Om han debuterte med mål på U-16 landslag, og på Hødd, så ville han ikkje gjere det noko dårligare i Bergsøy. Bergsøy spelte sin første seriekamp i 2015 borte mot Stryn, og Franjo scåret 2 mål i en 3-2 seier. Sidan har måla fortsatt å rulle inn.

Bergsøy 2018: 29 mål på 24 kamper
Bergsøy 2017: 18 mål på 15 kamper
Bergsøy 2016: 21 mål på 24 kamper
Bergsøy 2015: 19 mål på 26 kamper

I 2015 og 2016 ble han kåret til Årets spelar i klubben, og var trulig sterk kandidat også de to andre årene. Med 89 kamper og 87 mål hittil er statistikken sterk.

I tillegg arbeider Franjo med ungdommen i Bergsøy, med tittelen Fotball-SFO-instruktør.(Bilde: Bergsøys Franjo Tepuric, Joachim Magnussen, Thomas Skar, Craig Rogers og Roar Amundsen. Foto: Jostein Håland.)


Den store kampen i Fosnavåg

18.04.2018 var det cupkamp i Fosnavåg. NM 1.runde mot 1.divisjonslaget Ålesund. 1029 tillskuere var samlet på tribunen, og flesteparten hadde forventet en hederlig kamp av heimelaget - med med Ålesund som vinnende lag. Og slik såg det også lenge ut til å gå, idet Jernade Meade satte inn 1-0 til Ålesund etter halvtimen spelt. Men etter 75 minutt ble det liv i publikum når Franjo steg til vers og stussa ballen vidare imål etter et frispark. Et flott mål.


(Bilde: Bergsøys Franjo Tepuric, headdar inn 1-1 mot Ålesund.)


Flott var også Craig Rogers sitt 2-1 mål som sørga for cupsensasjonen i det 86.minutt, direkte fra frispark og over målvakta. 4.divisjonsklubben danka ut 1.divisjonsklubben, og kom seg til 2.runde i NM for første gang på 29 år. Det var en enorm laginnsats, og Franjo som enslig spiss gjorde manns jobb. Han terroriserte forsvarerane.


(Bilde: Gledesscener etter at Bergsøy har slått ut Ålesund i NM.)

758 Kampreferat

Kampreferat info


Veldig fyldig kampreferat


Kampreferat som inneholder bilder


Godt kampreferat uten bilder

(Tom)
Lite info i kampreferat

:: HISTORIKK.com ::