Svein Inge Urke

Ã…ge Hareide, Kjetil Hasund og Svein Inge Urke. Bildet fra Boka: Fenomenet Kjetil Hausnd av Osberget
En av de mest talentfulle spillerne

Født 6.juni 1954, døde 11.mai 2008. Men ikke glemt.

Han var en spiller som spilte på landets øverste nivå for Hødd, og samtidig fikk 6 U-19 landskamper. Deretter gikk han til Bergsøy noen sesonger, og ble toppscårer i 1977. Han dro videre til Start midtveis i 1978. Et Startlag som var Norges beste lag - seriemester 1978.

Svein Inge Urke som Hødd og landslagsspiller

Svein Inge Urke var en talentfull spiller, det ble oppdaget tidlig. Flere mener han var en av de mest talentfulle spillerne Hødd hadde sett. Han startet sin Hødd karriære allerede som 16 åring i 1971. Med blendende teknikk og målteft var han allerede da et aktivum. Prestasjonen er ikke mindre av at Hødd spelte i 1.divisjon, landets øverste divisjon. Det var da han også kom inn på juniorlandslaget sammen med Åge Hareide. Dei var omlag like gamle, og spelte seg inn på A-laget samtidig.

I 1971 fekk han altså sin debut med flagget på brøstet for U-19 i en kamp mot Danmark. Han startet kampen og brukte draktnummer 8, men Danmark vann 2-1. Det skulle senere bli fem kamper til, i 1971 og 1972. Totalt seks kamper og ett mål. Fem tap, og en uavgjort. Målet kom i hans andre kamp, mot Sveits. Sveits vann kampen 4-1. På landslaget spelte han blant andre ilag med Åge Hareide,

I 1972 viste han også nervar av stål, da han på Lerkendal gikk fram og tok straffe 17 minutter før full tid. Urke scåret, og Hødd vann 1-0. Samme år rykte imidlertid Hødd ned, og kom ikkje tilbake til toppdivisjonen igjen før 1995. I 1973 hadde han Bjørn Prytz som trenar i Hødd.

Svein Inge Urke spelte sin siste sesong i Høddtrøya i 1976, før han gikk til Bergsøy. I tidsperioden 1971-1976 spelte han 145 kampar for Hødd.

Svein Inge Urke som Bergsøyspiller

Bergsøy kjempet i toppen av 3.divisjon i de årene Svein Inge Urke spelte for klubben. I 1976 vart det andreplass bak Skarbøvik. I 1977 ble det tredjeplass bak Kristiansund og Ørsta, og i 1978 ble det en 4.plass i en jamn disisjon der Ålesund var det beste laget.

Mange husker kanskje at Fred Frantzen i 1977 scåret ett av de raskeste målene noengang, hjemme mot Bud. Men kanskje ikkje at Svein Inge Urke scåret to mål den kampen. Det var også Svein Inge Urke som ble toppscårer med 8 mål denne sesongen - der Bergsøy endte foran lag som Skarbøvik og Ålesund. Ifølge våre kampreferat tok han ofte cornere og straffer.


(Bilde: Bergsøytroppa i 1977. Bak frå venstre; Knut Teige, Eldar Zahl, Kjartan Paulsen, Asbjørn Myklebust, Knut Igesund, Fred Frantzen, Sveinung Frøystad, Leif Tarberg, og trener Hans Gisle Holstad. Foran; Rune Vike, Jack Pettersen, John Magne johannesen, Bjørn Myklebust, Johs Nørvåg, Svein Inge Urke, Paul Kurt Nerland, Agnar vike )


Fem av hans åtte mål i 1977 skulle kome i to av kampene. 2 mål mot nemnte Bud, og deretter en hattrick mot Herd som ble slått med 7-0.


(Bilde: Svein Inge urke stupheadder inn et mål for Bergsøy i 1977, mot Herd. Bergsøy vinner med 7-0. )


Han ble omtalt før Bergsøysesongen 1978 med følgende beskrivelse:

Svein Inge Urke (24 år elektriker). 3.sesongen hos BIL. Fleire krets og landskamper for Hødd


(Bilde: Bergsøytroppa i 1978. )


Svein Inge Urke er ikkje den som har spelt lengst på Bergsøy, men var ein spelar som gjennom sin karriære fekk et stort namn. I 1978 scåret han også mot sin gamle klubb Hødd, i en treningskamp som Bergsøy tapte 4-3. Da hadde han også rukket å servere Svein Arne Møller med en pasning som skulle føre til kanskje årets mål.

Han lå tilbaketrukket ved corner. Svein Inge Urke oppdaget hans posisjon og la corneren utover. Svein smellte til fra 20 meter på halvspretten. Og hvilken smell! Keeper Aasen ante ikke hvor ballen hadde havnet. Det suste i underkant av tverrleggeren, tok med seg litt lakkmaling og spratt i maskene. Det var saftige saker..


(Bilde: Svein Inge Urke tok ofte straffespark. Her har han sendt ivei et straffespark for Bergsøy borte mot Skarbøvik, men bommer. SIF vann 1-0.)


I 1976 spelte han 9 kampar for Bergsøy og scåra 3 mål.
I 1977 ble det 17 kampar og 8 mål. Toppscårer i klubben.
I 1978 spelte han frem til sesongpausen. Han var blant de beste i flere kamper, og scåret også i sin siste Bergsøykamp - i en 4-3 seier borte mot Rollon.

Fra Bergsøy til IK Start

Så reiste han til Kristiansand for å spille for Start, altså midtveis ut i 1978 sesongen.

Start var ingen hvemsomhelst i 1978 og 1979. Dette var 1.divisjon, norges høgste liga - og Start var det beste laget. Dei tok seriegull i 1978 foran Lillestrøm og Viking. Som en følge av det skulle sørlands-laget ut og spele om Champons League, mot det franske laget Strasbourg. 3.oktober 1979 kom Svein Inge Urke inn Champions League kampen for Start borte mot Strasbourg - som endte 4-0 til det franske laget.

I 1979 fekk laget bronsje bak Viking og Moss, men foran lag som Lillestrøm, Rosenborg og Vålerenga. Spelarar på Start var blant andre Svein Mathisen.


(Bilde: Hans Gisle Holstad og Svein Inge Urke i 1978.)


Helge Skuseth var i Start denne tiden da Svein Inge Urke spelte der. Han seier:

Da jeg tok gull med Start for første gang i 1978 var det en fantastisk følelse. Hele det fotballgale Kristiansand sto på hodet og vi vinket til publikum fra Hotell Caledonien, minnes han. Svein Inge Urke, spilte også 9 kamper for laget denne sesongen.

Svein Inge Urke noterte seg tilsammen i åra 1978-1979 for 23 kampar IK Start i den norske toppserien. I det som var Start sin store jubelperiode. Det var Start sin første gulltittel i 1978, og dei skulle også i 1980 klare det samme.

Svein Inge Urke ble i 2012 kåra til å være den 16.beste Hødd spelaren gjennom tidene, i en uoffisiell kåring gjennomført av Arne Flatin. 

Kampreferat

Kampreferat info

★
Kampreferat som inneholder bilder

☆
Godt kampreferat uten bilder

:: HISTORIKK.com ::