Tekst og bilder:
Kjell Vike møtte heltane
#Kjell Vike er en god kjenning i Bergsøy-miljøet, og har også en rekke kampar bak seg i Bergsøy-drakta. Vår tildels ufullstendige statistikk viser blant anna at han spelte 8 kampar i 1973 og 14 kampar i 1974, men vi er sikre på at han har en del fleire kampar enn det vi hittil har fått bekrefta. Kjell har også fortid bak seg som tillitsvalgd i fotballgruppa, og har elles vore en sterk pådrivar for den poppulære Kraftblokk Cuppen som årlig blir spelt i Kulturhuset. Andre vil kanskje kjenne han igjen som faren til en annan Bergsøyspelar, nemlig Karl Bjarte Vike.


LagbildeVi kan først gi et lite historisk tilbakeblikk. I oktober 2003 var nemlig Florø sitt Old Boys lag i England og vann en kamp 5-4 mot Liverpool sine elste. Det ble deretter spurt Alan Kennedy om ikkje lagene kunne møtest til returkamp i Norge. Det skulle kome et mer positivt svar enn kanskje forventa, og for ett år sidan var Liverpool sitt stjernegalleri på plass i Florø klare til en ny duell. Dommar den gang var Frode Øverli som er kjent som skaperen av den populære tegneserien Pondus, og Liverpool revansjerte seg med en 6-3 seier. Som om ikkje dette var nok så klarte Florø å lokke tilbake Liverpool old boys også i sommar, denne gang til en kamp mot Manchester United sitt old boys lag. Mange heltar skulle bli samla på en plass, og 2.juli iår var det duka for en engelsk toppkamp på norsk jord. Kjell Vike har Liverpool som sitt store lag, og i juli var han en av dei 2500 som hadde møtt opp for å få med seg kampen.


(Bildet; Lagbilde av Liverpool old boys. Kjell Vike kan så vidt skimtes ute i venstre kant med grå jakke. Det er ikkje mange andre som kan skryte på seg å være med i et Liverpool-lagbilde! Oppe fra venstre: Tage Herstad (supporter), John Wark, Bruce Grobbelaar, Paul Walsh, Phil Neal, Jan Mølby, Ronnie Whelan, Gary Gillespie, og Mark Walters. Nede fra venstre: Rob Jones, Michael Thomas, John Durin, Alan Kennedy, Brian Hall, Mike Marsh og David Fairclough. Trykk på bildet for å få det opp i større format. Foto: Roger Eltvik og Harald Grevskott (ViMenn Fotball 38-05) )

Det var ingen miniputtkamp det var snakk om. Dei som ikkje kunne møte opp på stadion hadde mulighet til å få med seg kampen via Liverpool sine nettsider. Kommentator Steve Hunter hadde nemlig tatt veien over frå England for å dekke kampen. Liverpool var favoritter, det viste også oddsen på playit.com som gav 1.90 på at Liverpool skulle gå sigrande ut. Kampen mellom dei to gigantlaga skulle vare i to ganger 30 minutter, og publikum var nok spente.

Peter Davenport gav Manchester United 1-0, og det holdt til pause. Liverpool hadde hatt ballen mykje, og omtrent like mange målsjanser. På tribunen var det nok flere som heia på Liverpool, og det var kanskje det som avgjorde. I den andre omgangen kom iallfall Liverpool sterkt tilbake. Mark Walters scora en hattrick og var utvilsomt "man of the match", mens John Durning også satte inn et mål. United blei pressa bakover, og Liverpool vann til slutt 5-2. Det siste Liverpoolmålet ble scora av gjestespiller og arrangør Tage Herstad. Clayton Blackmore scoret United sitt andre mål.

Vi merker oss at United sin supporterside brukte Lee Sharpe sitt fråfall som bortforklaring på tapet. Til gjengjeld hadde United fått med seg Dennis Irwin, kjent som "Mr. Dependable" i sin tid på Old trafford. Irwin spelte over 500 kampar for United før han ble fristilt frå kontrakta si i 2002. Deretter var han med på å bidra til at Wolverhampton rykkte opp til Premier League. Sjølv om ikkje Manchester United er det heilt store for Kjell Vike i forhold til Liverpool, så blei det allikevel et bilde ilag med Irwin.


(Bildet; Kjell Vike ilag med Dennis Irwin.)

Nei det var sjølvsagt Liverpool Kjell Vike var mest opptatt av, og vi har fått vite at den store helten er Phil Neal. For dei som ikkje har hørt om han før så kan vi opplyse om at han er den einaste britiske spelaren som har vunne serievinnarcuppen (Champions League) 4 ganger. Spelaren med draktnummer 2 oppnådde 8 ligatittler med Liverpool, noe som bare Ryan Giggs og Alan Hansen kan måle seg med. Det blei imidlertid ingen bilder av Vike ilag med helten sin, men det blei andre flotte bilder. Blant anna ilag med Old Boys kapteinen Alan Kennedy. Kennedy har i likhet med mange av de andre Old Boys heltene en lang rekke med pokaler for klubben sin. Han har scoret vinnermål i to Europacupfinaler, mot Real Madrid i 1981 og mot Roma tre år senere. Han fekk også kallenamnet "Barney Rubble" av The Kop etter en av figurene i The Flintstones.


(Bildet; Kjell Vike ilag med Alan Kennedy.)

Det siste bildet vi har fått av Kjell Vike er ilag med den danske kjempen Jan Mølby. Et innlegg på en internettside kan være vår videre beskrivelse av denne mannen:

-"Jan Mølby er en av legendene i Liverpool. Ingen slo pasninger som Jan Mølby. Han kunne åpne et etablert forsvar bare med en liten lissepasning. Jan hadde en av de mest følsomme pasningsfoter i England på 80 og begynnelsen på 90 tallet. Han hadde ikke verdens største løpsradius, men hadde en fotballhjerne og en pasningsfot som ingen andre. Han kunne slå både 30 meters pasninger og korte stikkballer med verdens største presisjon. Mølby behandlet ballen som om det skulle være et kirurgisk inngrep. Selv Gerrard og Alonso slår ikke pasninger som Mølby gjorde.

Glemmer aldri FA Cup finalen 1986. Mølby var genial og styrte hele midtbanen Det var trist å se bilder fra Florø, hvor tidligere Liverpool legender spilte oppvisningskamp mot tidligere Manchester United legender. Mølby så ut som ”Keiko” og hadde store problemer med å løpe. Jeg ble bekymret for Mølby sin helsetilstand. Dette var et tragisk syn, selv Maradona blir en liten gutt å betrakte sammenlignet med Mølby. Jeg velger å huske Mølby fra glandsdagende da han var med på å dominere engelsk fotball over en 10 års periode." (Roger Hojem 2005)


(Bildet; Kjell Vike ilag med Jan Mølby.)

Bilda fra denne reportasjen vil også bli å finne i vårt kjendisgalleri. Vi vil ellers takke Kjell Vike og Karl Bjarte Vike for å ha sendt oss bilda og gitt tillatelse til å legge de ut på vår heimeside.

Teksta i denne reportasjen ble bygd opp av informasjon funnet fra diverse sider på nett.


Kampreferat

Kampreferat info


Kampreferat som inneholder bilder


Godt kampreferat uten bilder

:: HISTORIKK.com ::