Historikk

sq-sample19

HANDBALL
Handball


Handball 1946-1970.


    Dame-handball


    Herre-handball

Rask oversikt over Nettsida

* Historikk.com Sideoversikt

Bergsøy Handball 1946-1970


Handball:


Handball i Bergsøy 1946-1970 .

Bergsøy Turn og Atletklubb ble stiftet 4.oktober 1944. Idrettslaget satsa i den fyste tida på aktivitetane gymnastikk, turn og boksing, og det blei halde treningar på Bergshall med Andreas Sævik som instruktør. I 1945 ble det snakk om skirenn, og etterkvart ble det flere mann som måtte til skarabakken med spade for å lage til hopp. Fotballen sto også tidlig sterkt i klubben, men kva med handball?

24.mai 1945 ble det bestemt i en "konstituerende generalforsamling" på Bergshall at klubben burde gjennomføre namneendring, ettersom klubben no hadde starta å omfatte så mange forskjellige idrettsgrener. Namnet ble endret fra "Bergsøy Turn og Atletklubb" til "Fosnavåg Idrettsforening". Men "Fosnavåg Idrettsforening" var heller ikke helt perfekt namn - for kva ville dei som budde ute på øyane tenke om eit slikt namn? Berre sek dager seinare, 30.mai 1945, ble det nytt styremøtet i hybelen til Andreas Sævik. Her ble det bestemt at en skulle melde inn klubben til idrettsforbundet under namnet "Bergsøy Idrettslag". Laget ble så innmeldt med ca 60 medlemmer.

I september 1945 kom en henvendelse fra Herd om Bergsøy ville være med på kretsmesterskap i friidrett, men klubben såg seg ikke i stand til å delta i dette. Derimot aksepterte en et tilbud om å delta i Fredsmarsjen, og arrangementet ble lagt til 30.september 1945. 9.januar 1946 ble det besluttet på styremøte å melde Bergsøy inn i Norges fotballforbund, Norges Friidrettsforbund og Turn og Gymnastikkforbundet. Altså, eit vidt spekter med idretter, men altså ikkje handball heilt ennå.


BIL Drakt 1946


Svømmeknappen 1946


Resultat hopprenn og langrenn 1945




30.10.1946 : Bergsøy Handball

Handballgruppen ble stiftet 30.10.1946. Formann var Ingvarda Dimmen (trulig 1916-1984 senere etternamn Vike). Medlemstallet i handballen var utelukkende kvinner, 38 stk over 17 år og 15 stk under. Treningsplassen var skoleplassen ved Myklebust skole.

(Bergsøy handball stiftet 30.10.1946.)


I 1946 kontaktes Sunnmøre Handballkrets om innmelding, og får som svar tilbake 21.desember 1946 følgende:
(Bergsøy ønsker å melde handball-laget inn i Handballkretsen.)




1947 : Innmeldt i Norges handballforbund

Av rapport 1.januar 1947 ser vi at Karoline Djupvik er formann, og at det er 28 medlemmer over 17 år og 16 medlemmer under 17 år. Vi ser også av skriv 23.mars 1947, at Norges Handballforbund har den fornøyelse å meddele at Bergsøy er opptatt i Forbundet.


Rapport 01.01.1947


Innmeldt 25.03.1947


Drakter 20.12.1947


Treningstillatelse 18.06.1947



Vi ser i februar dette året, at Bergsøy Handballag manger nødvendig utstyr. Det sier seg sjølv at det er vanskelig å trene handball uten å ha ball. Bergsøy sender så dette til Sunnmøre handballkrets.
(1.februar 1947 sender Bergsøy svar til Sunnmøre handballkrets. Som nystartet handballag manger Bergsøy endel nødvendige ting, som foreksempel ball..)


17.april 1947 søker Bergsøy om å få benytte Myklebust Folkeskule som øvelsesplass for handball og fotball. Bergsøy mener å trenge 2-3 øvelseskvelder i uken der den ene tenkes lagt til helligdag. Treningen under helligdag vil på ingen måte kollidere med helligdagslovgivningen. For vanlige dager tenkes det å trene fra 20-22. For månadene juni, juli og august til 2245, da det kan tenkes at øvelsene blir utsatt en time på grunn av arbeid med egen bane. 18.juni 1947 kommer tillatelsen til trening.
(I klubben si tidlige periode var det skoleplasser som var den naturlige stad å trene og spele. Myklebust Skule var av dei viktigaste treningsplassane første åra)


I juli 1947 sender Bergsøy et skriv til Sunnmøre handballkrets. Her sies det at treningsmulighetene til Bergsøy handball fortsatt har vært små, og laget ennå ikke har hatt noen kamper. Det skal trenes videre. I følge boka "Idrett i Havgapet" sto det i Vestlandsnytt i mai 1947 at det var "ein heil tauseflokk som har teke til med trening på denne framande sporten handball". Det hadde ikkje vore vanlig å sjå jenter drive på med slik sport. Det imponerte nok fleire at dei tilogmed sto slik på med treninga tross dårlig grusunderlag og med tynne sko. Interessa for handball var stadig veksande, og mange møtte opp for å sjå både kamp og trening.
(07.07.1947: Bergsøy handball har ennå ikke hatt kamper.)


Fredag 23.10.1947 ble det holdt møte for dametroppen i Bergsøy Idrettslag. Tilstede var ca 20 damer der det ble foretatt valg av nytt styre, som fikk følgende oppsetning:

Formann Karoline Dybvik.
Styremedlemmer: Reidun Råksvåg, Karoline Paulsen, Kari Røren
Vara: Ingrid Falkhaug, Anne Mari Stenersen, Elly Sørdal.

Det ble blant annet besluttet at Peder Worren skulle fortsette som trener og instruktør. Han var ein god trener som kunne reglane samt å lære fra seg. Videre at to damer skulle være ansvarlig for at gulvet på Høgtun skulle vaskes etter hver trening. Møtet slutt klokken 10:30. Andreas Lied var Sekretær.
(Peder Worren (1921-2000) gjorde i en mannsalder ein stor innsats for Bergsøy Idrettslag.)


1949 : Seriehandball

I perioden 01.07.1948 til juni 1949 opplyser Bergsøy at det er blitt holdt to stevner i handball med 10 kvinnlige deltakere, og ifølge handballrapporten var det 35 medlemmer i Bergsøy handball. 1949 var også det første året med seriehandball for Bergsøy. Dei var påmeldt i pulje B, ilag med Hjørungavåg Hødd B og Hareid B. Lagets første seriekamp var ifølge "Idrett i havgapet" ein kamp mot Hødd, de heimelaget i Ulsteinvik tilslutt vann 5-1. Ifølge Vestlandsnytt viste Hødd at laget hadde meir erfaring, mens Bergsøy rakk å vise at dei er eit lag med potensiale.

Dei neste kampane blei Bergsøy - Hareid 1-2, Hjørungavåg - Bergsøy 5-2. I neste kamp mot Hareid følte Bergsøy seg snytt for eit uavgjortresultat da senterløper Reidun Roksvåg sende av eit skudd idet dommaren blåste i fløyta.
(Bergsøy protesterte på resultatet/dømminga i kampen mot Hareid, men det hjalp lite.)


27.08.1949 var det klart for seier. Det smakte nok bra når Bergsøy slo Hødd med 2-0. Returkampen mot Hjørungavåg måtte Hareidsdølingane trekke seg fra, og Bergsøy gikk såleis ut ifra at poenga gikk til Bergsøy. Ifølge "Idrett i havgapet" ble det uavgjort, så det kan tenkes at kampen ble spilt likevel på et senere tidspunkt.


10.03.1949


Kamper 1949


Rapport 1949



Årsmøte for Bergsøy Idrettslag vart halde på Høgtun 19.10.1949. Tilstades var ca 45 medlemmar. Peder Vorren las opp ei årsberetning. Det er vidare bemerka at oppmann i handball var Gunnar Roksvåg og Paul Zahl.

Styret for handballgruppa vart: Reidun Roksvåg (Formann), Karoline Paulsen (Nestformann), Liv Pettersen, Liv Såstad, Kjellaug Myklebust. Varamenn: Anny Myklebust, Hjørdis Myklebust og Bergljot Myrhol.


1950 : Instruktør i damehandball Harald Solbakk

I 1950 står det skrevet at Bergsøy handball har blå benklær, og blå/rød trøye. Medlemmer 24 stk over 17 år, 12 stk under 17. 1 stk arrangement/stevne i handball med 10 kvinnlige deltakere.

18.oktober 1950 ble det holdt årsmøte på Høgtun med ca 40 medlemmer. Styre for dametroppene ble Reidun Roksvåg (formann), Sonja Melvær (nestformann). Styremedlemmer: Bergljot Myrhol, Liv Sjåstad, Kjellaug Myklebust. Oppmenn for damehandball ble Signe Paulsen, Jan Vinge og Kåre Myklebust. Instruktør for damehandballen var Harald Solbakk.


1951 : Kretsmester, og BIL lagmerke fra damenes handballdrakter

(Bildet: Handballaget som vart krinsmester i 1951. Bildet er teke i Huldalen jonsokafta 1951 da den fyrste handballkampen blei spela der. Bergsøydamene slo Hareid med 6-1. Framme fra venstre; Bjørg Leikanger, Bergljot Myrhol, Anna Nilsen, Grethe Solbakk og Marit Myklebust. Bak fra venstre; Synnøve trettøy, Reidun Roksvåg, Sonja Melvær, Liv Igesund og Rannveig Solbakk.)

I 1951 vart Bergsøy kretsmester. Laget vann B-serien og rykte opp i A-serien. Det var også i denne sesongen at laget spelte sin første kamp i Huldalen. Det skjedde jonsokafta da Bergsøy slo Hareid 6-2. I Huldalen var bana bedre, og det var lettare for publikum å sjå kampane. Garderobe mangla desverre, og en måtte nytte seg av en kjellar i eit av nabohusa. Etter denne sesongen slutta den gamle garde. Berre to til tre spelarar var att på laget da 1952 sesongen tok til. Det var altså snakk om et generasjonsskifte. I 1951 har vi følgende terminliste over Bergsøy sine handballkamper:


Terminliste 1951



Det var i dette året (1951) at Bergsøy Fotball også sende inn innmeldingsskjema til Norges Fotballforbund og Sunnmøre Fotballkrets i håp om å få delta i 3.divisjonskamper i fotball fra høsten av. Samtidig ble det sendt inn forslag til drakt. Med hensyn til farger ble det opplyst fra Sunnmøre Fotballkrets at de mange lag som nå er på Sunnmøre så er det ikke så mange farger å velge mellom. Det ble enighet om lysegrønn trøye med kvite mansjetter, og blå bukse. Til reservedrakt kvite trøyer og blå bukse, da en fra før av har kvite trøyer. Det ble i den forbindelse innsendt bilde av BIL´s lagmerke. Her ble det benyttet det lagmerket som dametroppen brukte på sine handballdrakter, og en ble enige om å bruke dette som klubbens lagmerke. (Senere i slutten av juli ble det besluttet at Bergsøy likevel ikke kunne spele seriefotball i fotball dette året, ettersom Heid idrettslag krevde 50 kroner for baneleige pr kamp. Dette var uakseptabelt for Bergsøy.)

Bergsøy damer deltok i klasse B, og ble KM vinnere i 1951:
(Handball-laget KM 1951.)


Årsmøte ble holdt 7.november 1951, og her kom Frantz Frantzen med forslag om å opprette en forening blant damegruppen. Det vart vedteke at Reidun Roksvåg tek seg av saka, og får i stand første møte. Videre ble styre for damegruppen: Reidun Roksvåg (Formann), Sonja Melvær (Nestformann). Styret: Karoline Paulsen, Anny Myklebust og Bjørg Leikanger. Oppmen for handball damer: Karoline Paulsen.


1952: En milepæl i Bergsøy Fotball - tøffere for handball

Laget som fortrinnsvis blei benytta i 1952 sesongen var Anna Nilsen, Janny Hopen, Palma Leikanger, Lilly Flote, Jorunn Leikanger, Grethe Solbakk, Liv Igesund og Bjørg Leikanger. Bjørg Stenersen fortel;

-"Då eg var jentunge fekk vi så å seie aldri spele fotball ilag med gutane. Derfor måtte vi finne på noko å finne på sjølv, og da vart det gjerne handball. Fram til 1951 vart treningane avvikla på skuleplassen ved Myklebust skule. Vi var en gjeng med jenter som møtte opp før dametreningane tok til. Peder Worren som trena damene instruerte oss jenteungane litt før dametreningane tok til. Det hende også at vi jentene fekk være med på desse treningane. På den måten blei vi tidlig intrisserte for handball. Grethe Myklebust og eg var skikkelig stolte då vi i 1951 fekk beskjed om at vi som 13 og 14 år gamle vart tekne ut på damelaget. Dette var i den tida da handball var en utandørsidrett.

(Bilde fra 1969: Peder Worren får pokal fra formann Knut Reite når Bergsøy feirar 25 års jubileum. Peder var mykje med som instruktør i handballens første fase. )


Vi ser av årsrapporten for Bergsøy Handball at laget denne sesongen er meldt inn i serie klasse A.


Omberamming 1952


Årsberetning sunnmøre 1952


Årsberetning Bergsøy 1952


Kronerulling 1952



Det står slik skrevet i Bergsøy sin møteprotokoll, at dette var ein milepæl i Bergsøy si historie: Sesongen 1952. Idrettsanlegget i Huldalen var endelig ferdig med mål 96x48m. Dette lyktes takket være iherdig innsats fra medlemmenes side. Fotballaget har spelt sne første kamper i 3.divisjon, og med gledelig gode resultater.

Når det gjelder handballsesongen har jentene våre hatt en vanskelig sesong, da de beste av spillerne som var med å vinne kretsmesterskapet, er reist. Men jentene våre har likevel gjort en hederlig innsats i de kampene som er spillte. Laget som fortrinnsvis er benyttet er:
(Handball-laget 1952.)


Årsmøte 22.oktboer 1952: Styret for dametroppen ble Liv Igesund (Formann), Palma Leikanger (Nestformann). Styremedlemmer: Bjørg Leikanger, J Solbakk og Jorun Leikanger. Oppmann: Karl Paulsen. Instruktør for handball: Jan Wingel.


1953 : Søker om trener

(Bergsøy damelag ca 1953: Bak fra venstre: Norunn Roksvåg, Grete Solbakk, Liv Igesund, Bjørg Leikanger. Framme fra venstre: Lilly Flote, Inger Moen, Janny Hopen, Rigmor Tollås og Norunn Dybvik.)


Bergsøy krever poengene i kampen Herd - Bergsøy, skriv under:


Krever poeng



Bergsøy har tross et relativt ferskt handballag hatt en viss suksess, og ønsker å satse videre. Det sendes derfor et skriv til Kretsen om at det ønskes en handballtrener.
(Bergsøy handball ønsker å satse, trenger trener.)


Årsmøte 14.oktboer 1953. Dametroppens styre: Liv Igesund (Formann), Bjørg Leikanger (Nestformann). Styremedlemmer: Grete Solbakk, Jorun Leikanger, Norunn Roksvåg. Oppmann: Karl Paulsen. Instruktør: Ingvald Stenersen.


1954 : Melder på handballag til Sunnmøre/Romsdal fellesserie

(Bergsøy handballag ca 1950-1955. Bak fra venstre: Margit Myklebust, Reidun Roksvåg, Sonja Melvær, Kjellaug Almestad, Liv Pettersen, Hjørdig Myklebust. Framme fra venstre: Anny Myklebust, Aslaug Myrhol (keeper) og Bergljot Myrhol.)


Bergsøy sender 3.april 1954 et skriv til Sunnmøre handballkrets at klubben ser seg villig til å melde på et lag i serien Sunnmøre og Romsdal fellesserie, men bare om reiseutgifter blir dekket av en felleskasse. Bergsøy forsto det også slik at klubben var ett av fire lag fra Sunnmøre som kunne delta i en slik serie.

Som i året før, kom Bergsøy nok en gang noe i "klammeri" med Herd. Denne gang var det ikke laget som møtte opp, men dommeren som manglet til kampen. Det mistenktes at Herd kanskje hadde noe med saken å gjøre, se bildet under.


Herd kamp




1957 : Kretsmester igjen

I 1957 var Bergsøy handballag i avdeling med Hareid, Hødd, Hjørungavåg, Volda og Ørsta.


Avdelingen 1957



Det må vel sies å ha vært en kjekk avdeling for Bergsøy, som endte opp som kretsmester.
(Bergsøy handball kretsmester i 1957.)


Ett år senere (mai 1958) purret Bergsøy fortsatt på vinnerdiplomene til dette kretsmesterskapet. Men om Kretsen var sein med skryt til Bergsøy, så var ikke Bergsøy vanskelige (i 1960) når det gjaldt å skryte av Margot Roksvåg.
(Margot Roksvåg god innsats.)



1959 : Det er litt stille med handballen

Det er lite skriftlig i våre arkiv rundt handabllen på slutten av 1950-tallet, og et skriv fra Rollon viser også at det har vært noe dalende interesse. Rollon inviterer derfor Bergsøy, som ennå ikke har hatt herrehandball i sin klubb, til å arrangere kamp som kan få interessen for å blomstre igjen.
(Rollon inviterer til at det kan spilles en publikumskamp for å få opp interessen for handball igjen.)



1962/1963 : Tøff tid for Bergsøy handball

Dei siste åra har Bergsøy sitt handballag gått med store underskudd, og handballen i Bergsøy har i lengre tid gått mot en stille død. Bergsøy ser ingen annen utvei enn å måtte stryke seg av listen til Norges handballforbund.
(Bergsøy ser seg nødd til å avvikle handball i serien.)


3.november 1962 svarer Norges handballforbund at det er synd det har gått såpass dårlig med handballsporten i Bergsøy, men de registrerer at det er et faktum. De betrakter Bergsøy idrettslag som utmeldt (ikke strøket) lag, fra og med 27.oktober 1962.

I 1963 står dette skrevet om handballsituasjonen i klubben:

1964 : Nytt liv i Bergsøy handballen

21.april 1964 er Bergsøy oppmerksomme på at det kan bli en ny giv i handballen på Sunnmøre, og spør derfor Sunnmøre handballkrets om forholda og priser.


Mulig seriespill


Resultat 1964


Oppsummering 1964



Det skulle vise seg at Bergsøy måtte skrape sammet ett lag i full fart. Treningane blei raskt satt igang, og etter 14 dagers trening startet kampane. Bergsøy havnet i serie med Langevåg, Herd, Ellingsøy, KFUM-kameratane og Ringen. Det blei spelt 10 kampar, derav 8 ble vunnet. Følgende spillere deltok i serien i 1964:

1965-1967 : Full stopp igjen

Men til sesongen 1965 var det igjen stopp. Og det ble ikke innmeldt noe lag til serien dette året. I 1966 har Bergsøy handball igjen kun 2 medlemmer, og ingen midler til å dekke kontigenten. Det sies at med den aktiviteten som har vært i Bergsøy siste to år, så er det ingen hensikt for laget å være innmeldt i et forbund med så høy kontigent. 25.november 1966 faller avgjørelsen:


1968 : Handballen er igang igjen

I januar 1968 vises det tegn igjen til nytt liv i Bergsøy handballen etter nokre år uten aktivitet. 20.mars 1968 ble handballen i Bergsøy startet på nytt, med følgende oppsett: Eivind Rødal (Formann), Bård Røren (Sekretær og helseleder), Harald Lied (Kasserer), Ludvig Hansen (Oppmann). UK og trenere var Fr. Bjørkås og Johan Kroken. Laget ble påmeldt til seriestart våren 1968.

I april skrives det at Bergsøy har fått folk i sving for å stable handballen på beina igjen. Det er påmeldt lag (damer) til serien, og treningen pågår for fullt. Det ble en lysning rundt handballen etterhvert som året gikk, og laget deltok i kretsserien med damelag. Tilgangen på unge medlemmer i handballgruppa viser at dei unge har interesse og behov for å drive idrett. Det gikk slik denne sesongen: På bilda under finner du medlemsliste over kven som var med i handballen i 1968, samt noe om satsingen mot 1969 sesongen.


Medlemmer i handballen 1968


Medlemmer i handballen 1968 del 2


Satsing mot 1969



Så avsluttast året med ein dans på Bergshall 28.desember, arrangert av handballgruppa. I søknaden om dans fokuseres det på at handballgruppa er ei selvstendig gruppe, med eget styre og egen kasse.


1969 : Første år med herrelag

For første gang i Bergsøy si historie ser vi i 1969 at klubben melder et herrelag med i serien. Her kan en lese årsmeldingen til Bergsøy handball som forklarer innsatsen gjennom året.


1970 : Første sesong med innandørs handball

I 1970 åra starta handball å bli meir innandørsidrett. Herrane starta å spele innandørs fra 1970 mens damene starta fra 1972. Dei yngste aldersgruppene spelte ofte utandørs fram til 1974.

Bergsøy handballgruppe kan se tilbake på eit godt år i 1970. Det var påmeldt eit pikelag 12-14 år, eit pikelag 14-16 år, eit damelag og eit herrelag. Herrelaget spilte noen kamper, men på grunn av lite tilslutnad og dårlig oppmøte på trening så valgte en å melde laget ut av serien i august. Før den tid hadde imidlertid lagets spelar Knut Teige, kanskje mest kjent som fotballspelar, blitt med kretslaget. Med sin fysikk og erfaring i lagspel var han også ein god handballspelar.

I tillegg til Ellen Bjørkås har Magnar Aursnes og Olav Emdal sagt seg villig til å trene lag. Begge dei sistnamnte har vært på dommerkurs i Ørsta i lag med Sigmund Paulsen og Geirfinn Goksøyr.

Følgende spillere har fått diplom i 1970:

Les årsmeldingen for handball 1970



Sesong-Info