Historikk

sq-sample19

FRAMSIDA
Historikk.com
Velkommen til Historikk.com

Vi har delt heimesida inn i kategorier.

Klubbhistorie (Hovedside)
Fotball spesifikke sider (Røde)
Handball spesifikke sider (Gule)
Friidrett og Øvrig sport (Grønne)

Oversikt: Historikk.com Sideoversikt

Statistikk : EXELFIL 2021 August (4 MB)

Lokalguiden

Lokalguiden:
Snarveier:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Lokal-Arkivet

A


Akerendam


Skipet som forliste


Akerendam» var et nederlandsk handelsskip som kom ut av kurs og forliste utenfor Runde en stormfull natt til 8. mars i 1725. Seglskuta som var 145 fot lang var på sin jomfrutur. Den var solid bygd og rikt utsmykka med skulpturarbeid av den nederlandske kunstneren Pieter Hogendijck. Navnet Akerendam kommer fra det nederlandske herskapshuset Akerendam i Beverwijk.

Les mer: Ekstern Link

B


Bergsøy Idrettslag


Herøys storklubb stifta i 1944


Bergsøy Turn og Atletforening. Året 1944 den 4.oktober ble det på "Bergshall" holdt skipingsmøte for dannelse av en idrettsforening på Bergsøya. Det synte seg å være stor interesse, og dermed blei Bergsøy Turn og Atletklubb stifta. Laget hadde gymnastikk, turn og boksing som sitt første interessefelt.

På styresmøte den 24.mai 1945 vart det vedteke at laget skulle skifte namn, og det vart samrøystes vedteke at namnet skulle være "Fosnavåg Idrettsforening". Men berre seks dager etter vart det vedteke å melde laget inn i Norges Idrettsforbund med namnet Bergsøy Idrettslag.

F


Fosnavåg


Fosnavåg er kommunesenteret i Herøy kommune på Sunnmøre.


Tettstaden Fosnavåg ligg mellom Ytre Herøy Kyrkje og Igesund, medan ein i folkemengda for byen Fosnavåg reknar med heile Bergsøya. Det er vanleg å rekne grunnkrinsane Fosnavåg sentrum, Øvre Fosnavåg og Nørvåg som delar av Fosnavåg, deriblant halve Huldal, Kleiva og Vågsholm.

Fosnavåg er ei naturleg hamn, den største i Norge, og har difor vore ein naturleg samlingsstad for båtar som har operert i nærleiken. Fosnavåg fekk bystatus 7. juni 2000, noko som igjen bana veg for at Fosnavåg kunne få hamnestatus. Tettstedet hadde 3 553 innbyggere pr 1. januar 2020.

Les mer og sjå bilder

Frøystadfjellet (Vardeheia 270m)


Frøystadfjellet er populært for mange turgåarar


Herøy Kommune har diverse små og fine fjelltoppar en kan ta turen til, og turen opp mot Vardeheia er nettopp en slik topp. 270 meter over havet er dog en del høgre enn Hornseten sine 190 meter, og turen har også sine parti som er tyngre enn Hornsetens meir slakke bakkar, men likevel skal en med normalt tempo klare å karre seg til toppen uten større problem.

Les mer og sjå bilder

H


Herøy ytre Kirke


Stor moderne kirke


bygt i 2002 på akkurat samme stad som den gamle kirka brann ned i juletider 1998. Den først kyrkja i Herøy vart bygd på øya Herøy, i tidleg mellomalder, og var ei lita steinkyrkje. Kyrkja var då hovudkyrkje for heile Ytre Søre Sunnmøre, frå Rovde til Ulstein. Kyrkja vart riven i 1859 og erstatta med eit større trebygg på same staden. Soknet vart delt i 1916, og trekyrkja på Herøy vart riven. Ny korskyrkje vart reist på Skaret i Fosnavåg i 1918. Samstundes vart Indre Herøy kyrkje bygd på prestegarden i Stoksund. Natt til 2. juledag 1998 brann kyrkja ned til grunnen, og mange kunstverk frå mellomalderen gjekk tapt. Nye Herøy kyrkje vart etter arkitektkonkurranse teikna av Kine Tambs og Hans Petter Madsø i arkitektfirma Madsø-Sveen i Trondheim og bygd av entreprenørfirmaet M. Kristiseter på Åndalsnes. Kyrkja vart vigsla av biskop Odd Bondevik 16. februar 2003. Altar, døypefont og preikestol er teikna av Aslaug Øyehaug og Benedikte Holmberg. Kyrkjekunsten er laga av kunstnaren Per Odd Aarrestad, og omfattar m.a. glasmåleri og altarskåp. (Tekst/foto: Kyrkjekontoret i Herøy).


Hornseten


Fin tur for hele familien


190 meter over havet finner vi Hornseten, som nok er blant Herøy Kommune sine mest besøkte fjelltoppar. Gamle som unge klarer somregel å kome seg til toppen uten problemer, og ruta tek nok alt ifrå 25-50 minutt alt etter tempo. Dei sprekaste kan nok klare bedre tider.

Les mer og sjå bilder

L


Leinehornet (Leinøy)


Flott utsikt på toppen


Leinøy er en øy i Herøy kommune i Møre og Romsdal. Originalt navn fra gammelt av er Bølandet, men Leinøy blir brukt i dagligtale. Høgste punktet på øya er Leinehornet (Leinekiven) som rager 364 moh.

Les mer og sjå bilder

M


Myklebustvatnet


Freda vatn og poppulær tursti


"Å gå rundt Myklebustvatnet" er kanskje den mest vanlige trimmen som fins i Herøy. Turen er på omtrent 5 kilometer alt etter om en tar snarveg eller ikkje, og blir brukt av spaserande såvel som joggande. På vinterstid var det ikkje unormalt (før innandørs fotballhallar) å sjå fotballag på jogging rundt, noko som skulle ta ei 20-30 minutter. Spaserande bruker gjerne ei 45-60 minutt på turen. I 1988 tok Jan Magne Breivik frå Hareid rekord med tida 14,55 minutt.

R


Runde


Runde


Runde er kjent for sitt fuglefjell og vakre natur, og er eit ynda mål for turistar, fotografar og skattejegerar. Sistnemnte leitar gjerne etter gull- og sølv-myntar etter «Akerendam»-forliset. I tillegg går det segn om at eit skip i den spanske flåten «Castillo Negro» forliste på slutten av 1500-talet

Viktige datoar:
 • 8. mars 1725 - Vrakrestar og lik etter Aust-India-fararen «Akerendam» blir funnet
 • 1767 - Runde fyr blir oppretta i privat eige som det femte fyret i Noreg etter Lindesnes fyr
 • 1807 - Runde fyr blir overteke av staten
 • 10. mars 1880 - 8 mann drukar i ei ulukke, fem av dei då dei prøvde å berge dei tre andre
 • 4. juni 1982 - Rundebrua vert opna
 • 12. mars 1992 - Bulkskipet MS «Arisan» går på grunn utanfor Runde og oljen tek livet av fleire tusen fugl

  Les mer og sjå bilder • Rundebrua


  Rundebrua


  Rundebrua er ei bru som krysser Rundasundet mellom Remøya og Runde i Herøy kommune i Møre og Romsdal. Brua er 428 meter lang. Den ble åpnet den 3. mars 1982..

  Les mer og sjå bilder


  T


  Thon Fosnavåg


  Poppulært og moderne Hotell


  I 2014 åpnet Thon-gruppen ett hotell og konferansesenter i Fosnavåg. Hotellet er kåret til et av landets ti beste hotell, og det har fått særlig oppmerksomhet siden Olav Thon personlig har gått inn på eiersiden

  Hotellet har 115 rom og gode møteromsfasiliteter. Restaurant Sjøkanten har ca 160 sitteplasser har flott utsikt mot havet samt uteservering i sommerhalvåret.

  Fotball kampreferat

  Kampreferat og statistikk

  1415 kampreferat

  Serie/Cup/KM

  1952-2021

  Snarveier